Nyheter om

Utvisning till Afghanistan planerad den 28 mars

Ett flygplan har chartrats för en ny tvångsutvisning av asylsökande till Afghanistan. Enligt uppgifter till Blankspot kommer 12 personer, som nu sitter i Migrationsverkets förvar, att sättas på planet. Bland dem finns journalisten Wares Kahn vars fall har överklagats till FN. Enligt flera källor ska ett flygplan ha chartrats den 28 mars för en ny […]

Ett flygplan har chartrats för en ny tvångsutvisning av asylsökande till Afghanistan. Enligt uppgifter till Blankspot kommer 12 personer, som nu sitter i Migrationsverkets förvar, att sättas på planet. Bland dem finns journalisten Wares Kahn vars fall har överklagats till FN.

Enligt flera källor ska ett flygplan ha chartrats den 28 mars för en ny utvisning av asylsökande till Kabul i Afghanistan. Planet kommer att avgå från Göteborg och mellanlandar i Wien. Transporten samordnas med myndigheter från Finland och Österrike som också kommer att ha med utvisade på planet.

För närvarande flyttas Afghaner bland annat från migrationsverkets förvar i Gävle till förvaret i Kållered utanför Göteborg. Flera av de asylsökande har fått veta att de kommer att skickas till Kabul den 28 mars från Göteborg.

Med på planet finns bland annat Wares Khan som Blankspot tidigare har skrivit om. Vid en utlämning den 12 december 2016 skulle han ha utvisats men i sista stund fick han besked om att han inte kunde sättas på planet.

Enligt Wares Khans juridiska ombud, Charlotta Lagnander, har inte arbetet för att få honom att stanna avslutats. Hon hoppas att en skrivelse till FN ska göra att beslutet om utvisning omprövas.

Med på planet kommer även en annan av Charlotta Lagnanders klienter att finnas. Han är far till fem barn som han tvingas lämna efter sig i Sverige om utvisningen verkställs.

Kriminalvårdens nationella transportenhet, som ansvarar för utvisningarna, vill inte bekräfta att ett flygplan är chartrat till den 28 mars. Den typen av uppgifter är belagda med sekretess för att förhindra rymningar och fritagningar av de som ska utvisas, meddelar de.

Bild: Wares Khan under reporteruppdrag i Sverige

***

Allt om Uppdrag Afghanistan hittar du här