Nyheter om

Utvisade Mortaza i Afghanistan: "Det är värre nu än innan jag flydde"

Mortaza Omid accepterade Migrationsverkets återetableringsstöd när han insåg att han inte hade någon framtid i Sverige. I Frankrike lyckades han få jobb, men det kostade honom bidraget. Tillbaka i sitt hemland går han arbetslös. ”Det är värre än innan jag flydde.”

När Blankspot ringer Mortaza Omid för första gången i slutet av oktober har han lämnat Sverige och befinner sig åter i Afghanistan. Han har precis kommit tillbaka till Kabul efter ett kort besök i en by utanför Mazar-e Sharif.

I det lilla samhället sökte han jobb hos ett företag som arbetar med GPS-teknik, berättar han över telefon.

– De jag jobbade med blev oroliga för min säkerhet. De sa att om talibanerna får reda på att en hazar arbetar här kan de komma hit och mörda mig. Så jag var tvungen att resa tillbaka till Kabul, men det är inte säkert här heller, berättar Mortaza Omid som har en ingenjörsexamen.

Detta var situationen som Mortaza Omid ville komma undan när han tog sig till Sverige och sökte asyl.

Efter nästan tre år är han tillbaka i Afghanistan och han upplever att säkerhetsläget har försämrats medan han varit borta.

Han söker jobb, men det ger inget resultat. Bostad löser han genom att övernatta hos bekanta.

I Sverige ansökte han om ett återetableringsstöd på 30 000 kronor som han skulle få i utbyte mot att han gick med på ett så kallat frivilligt återvändande.

Det skriftliga beskedet att han nekats återvändarbidraget fick han via e-post när han redan befann sig i Afghanistan. Så pengarna han tänkte skulle hjälpa honom att komma på fötter, fick han aldrig.

Förklaringen var att han under perioden som gick mellan att han accepterade återvändarbidraget och att utvisningen verkställdes reste till Frankrike för att arbeta.

Ett land han inte hade rätt att vistas i, i och med att han fick avslag på sin asylansökan.

Istället erbjöds han i dag ett återintegreringsstöd – ERIN. Det innebär att han har rätt till stöd i form av exempelvis utbildning eller bidrag till att starta eget.

– Jag har kontakt med ERIN. De har skickat ett mejl till mig där de säger att jag kan få hjälp, men först om 3 månader. Hur länge ska jag behöva vänta? Jag behöver hjälp nu. Det är värre nu än innan jag flydde, säger Mortaza Omid på telefon från Kabul.

**

Hur har det gått för de som utvisades för ett år sedan? Det vill vi ta reda på genom att återigen rapportera från landet.  Vill du bidra till en ny reportageserie på plats ange ”Afghanistan” när du swishar till nummer 123 554 35 41 eller valfri summa med kortbetalning.