Nyheter om

Utvisad till Kabul utan packning

Josef Moradi, som utvisades till Kabul i tisdags, fick varken med sig sitt bagage eller några pengar. Enligt hans gode man var han påverkad av tabletter innan avfärden och det gick inte att få kontakt med honom. Men det var ingen i personalen såg till att han fick med sig sin packning eller de pengar […]

Josef Moradi, som utvisades till Kabul i tisdags, fick varken med sig sitt bagage eller några pengar. Enligt hans gode man var han påverkad av tabletter innan avfärden och det gick inte att få kontakt med honom. Men det var ingen i personalen såg till att han fick med sig sin packning eller de pengar som hans kompisar hade samlat in.

Josef Moradis gode man, Margareta Wahlström, har under de senaste dagarna försökt undersöka vad som hände med Josef Moradi under de sista timmarna, innan han sattes på planet till Kabul. Hon har inte bilden helt klar för sig men är mycket bekymrad.

– Jag ringde klockan fyra i tisdags. Då sluddrade han och var nästan inte kontaktbar, säger hon.

Enligt Margareta Wahlström ska någon i personalen ha vetat att Josef Moradi hade tagit en stor mängd tabletter, men denna uppgift har inte gått att bekräfta. Flera oberoende källor berättar dock att han var påverkad av något och placerades därför i ett eget rum med tillsyn inför tvångsdeportationen. Under den här tiden ska en läkare ha tittat till honom.

Margareta Wahlström har inte lyckats ta reda på vad Josef hade stoppat i sig. Men han har uppgett att han inte minns någonting från flygresan. När han kom fram hade han varken packning, sin medicin eller de 485 dollar som hans vänner hade samlat in till honom precis innan avfärden.

– Han klev av i Kabul med två tomma händer, säger Margareta Wahlström.

Hon har nu försökt ringa till förvaret i Kållered för att få veta om hans väska, medicin och pengar finns kvar där. Men de har inte velat prata med henne.

– De säger att de inte vet något och att jag tar upp deras tid, säger hon.

Margareta Wahlström har nu gjort en förteckning över hans tillhörigheter och hon kommer att bege sig till förvaret i Kållered i morgon för att se vad som finns kvar där. På hennes lista finns bland annat hans kläder, en el-tandborste, en klocka, rakapparat.

– Han har ingenting med sig utom en telefon men den fungerade inte där, säger hon.

Josef Moradi bor nu gratis på ett härbärge i Kabul. Han har en säng och mat under två veckor från ankomstdagen – sedan sätts han på gatan.

Margareta Wahlström tänker försöka skicka pengar till honom via Western Union i Kabul. Men problemet är att Josef inte heller har fått med sig någon afghansk legitimation, trotts att hon bad gränspolisen ordna detta. Hon har därför försökt ordna så att en person som är anställd på härbärget där han bor går och hämtar ut pengarna.

Blankspot har under dagen haft kontakt med Josef Moradi via Facebook. Han berättar mycket kortfattat att han inte fick med sig någon packning alls. På frågan hur han har det svarar han:

”Här skit dåligt.”

***

Läs mer om Josef Moradi:

“Min kropp orkar inte mer”  av Martin Schibbye

Övriga artiklar i reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan”

Följ reportageserien på Facebook:

Gå gärna med i gruppen ”Uppdrag: Afghanistan” på Facebook. Där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.