
Nyheter om Afghanistan, Migration
Utvisad hoppas på snart återvändande
Jawad Husseini är en av flera afghaner som i slutet av maj utvisades från Sverige till Afghanistan och som Blankspot följt. Men till skillnad från många andra har Jawad en tydlig plan: han vill återvända till Sverige – lagligt.
Av Franz J Marty 14 juni, 2017
I samma stund som han satte ner sina fötter på afghanska mark, morgonen den 31 maj, började Jawad Husseini arbetet med att på laglig väg lämna landet.
– Det första jag gjorde var att fråga de afghanska tjänstemännen som väntade på flygplatsen om hur jag skulle kunna få tag på en tazkira, en afghanska ID-handling, berättar han.
Att få en tazkira är nödvändigt för att sedan kunna få ett pass som han sedan hoppas kunna använda för att säga visum och återvända till Sverige.
Jawad Husseini hävdar dock att de afghanska tjänstemännen på flygplatsen inte var direkt hjälpsamma.
– Istället för att följa med dem valde jag därför att följa med en annan afghan som utvisats från Österrike och som hade vänner i Kabul. Vi kunde båda bo hos honom i ett par dagar.
Andra deporterade har ofta svårt att hitta boende och får bo i 14 dagar på ett boende som drivs av det afghanska ministeriet för flyktingar, men efter det vet de ofta inte vart de ska vända sig.
Men tack vare att Jawad Husseinis värdfamilj i Sverige hade gett honom tillräckligt med kontanter innan utvisningen och även ett bankkort slapp han fokusera på praktiska saker och kunde ägna sig åt att få sina papper i ordning
– Afghanska myndigheter jobbar långsamt, det tog mig flera dagar att få min tazkira, berättar han för Blankspot samtidigt som han håller upp pappret.
Med dokumentet i hamn tänker han ansöka om pass. Efter det ska han ansöka om ett visum till Sverige, med stöd av en inbjudan från den svenska värdfamiljen.
Många har varnat honom för att svenska myndigheterna kommer att vara tveksamma till att utfärda ett visum till någon som nyligen utvisats – men Jawad Husseini är övertygad att det kommer att fungera.
Med pappersarbetet i hamn är hans största oro säkerheten i Kabul.
– Varje gång jag lämnar huset vet jag inte om jag kommer tillbaka levande, säger han.
Han förklarar att han inte är så rädd för bombdåden, som skakat Kabul den senaste tiden, som de personliga fiender han säger sig ha.
– Om jag dödas i en slumpmässig terroristattack, skulle det vara en tillfällighet, förklarar Jawad.
En uppfattning som han delar med de flesta afghaner. Bara dagar innan vi träffas har en stor lastbilsbomb detonerat nära den tyska ambassaden i Kabul. I dådet dödades minst 90 människor och över 400 skadades – en fruktansvärd tragedi men även sådana stora bomber är begränsade till en viss tid och plats.
En tiominuters promenad från attentatsplatsen pågår livet nästan som vanligt efter att invånarna sopat upp glassplitter.
Jawad Husseini håller med om att med tanke på hur stort Kabul är så är risken att bli dödad i ett attentat i den afghanska huvudstaden extremt liten och inte alls den jämt närvarande faran som många utomstående tror.

Jawad Husseini i förvaret i Kållered innan utvisningen till Afghanistan.
Istället är han rädd för byborna från hembyn.
Personer från provinsen Maidan Wardak, där Jawad föddes och tillbringade de första 11 åren av sitt liv.
Hans far togs till fånga av talibanerna och själv kom han bort från sin familj under en av de återkommande konflikterna mellan hazarerna och det nomadiska Kuchi-folket, två av flera etniska grupper i Afghanistan (Jawad själv är Hazar).
När så en dövstum ung man dödades i en traktorolycka fick Jawad skulden av lokalbefolkningen. En historia som Blankspot tidigare skrivit om.
– Därför flydde jag via Iran till Sverige, berättar Jawad.
Trots att han befinner sig en mångmiljonstad som Kabul känner han sig jagad av barndomens fiender. Han är övertygad om att de kommer att kunna hitta honom, trots att åren har gått och att han nu är en vuxen man och inte det barn de minns honom som.
– Därför är min plan nu, att ta mig tillbaka till Sverige, så fort som möjligt, säger han.
Läs mer: “Jag vill inte fly igen”
Läs mer: Deportation till Kabul stoppad.
Av Franz J Marty
Hjälp oss skriva mer om Migration!
Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.