Nyheter om ,

Utvisad från Sverige uppges ha dödats i Kabul

En ung afghan som tvångsutvisades till Kabul i slutet av maj uppges ha omkommit i ett terrorattentat. Enligt hans bror, som finns kvar i Sverige, ska han ha deltagit vid en begravning i Kabul när självmordsbombare utlöste tre sprängladdningar.

På tisdagskvällen den 30 maj tvångsutvisades ett 20-tal personer från Migrationsverkets förvar Åstorp till en oviss framtid i Afghanistan. En av dem var en 17-åring från Malmö som nyligen fått sin ålder uppskriven till 19 år av Migrationsverket.

Den utvisade ska ha deltagit vid en begravning för en av de personer som sköts ihjäl under demonstrationerna mot regeringen, som följde på bomben den 31 maj då över 80 personer dödades och hundratals skadade.

Vid begravningen detonerade tre bomber som dödade ett stort antal personer.

Blankspot har nått den person från Afghanistan som kontaktade 19 åringens bror i Sverige.

– Han dödades i självmordsattacken mot begravningsföljet, säger personen som också uppger att han är polis.

Polisen uppger också att han har sett kroppen och att han där har funnit kontaktuppgifter till Sverige. Han kontaktade då brodern, som bor i Sverige, för att överlämna dödsbeskedet.

Blankspot arbetar för att verifiera dessa uppgifter.

Sedan dödsbeskedet kom har hans bror varit otröstbar. Han orkar inte prata om det inträffade och berättar att han inte vill leva om hans bror är död.

Brodern vill nu veta är om 19-åringen dog direkt eller om han avled på sjukhus senare av sina skador.

– Snart ska jag också utvisas, berättar brodern som fått sitt första avslag.

De båda bröderna föddes i Afghanistan och är hazarer från Gazniområdet. På grund av en släktfejd flydde familjen till Iran när barnen bara var små. Familjen levde länge illegalt i Iran och den yngre brodern, som nu omkommit i Kabul,  reste till i Syrien som soldat – men de valde att fly då de inte ansåg att den iranska staten höll sina löftena till honom vid hemkomsten.

– Sedan min lillebror återvände från Syrien var det enda han tänkte på krig och sådana saker. Han var krigsskadad, minns storebrodern.

Under flykten kom de ifrån varandra och den äldre brodern hamnade i Göteborg på ett boende för ensamkommande och den yngre i ett familjehem i Malmö. De var båda övertygade om att de skulle få asyl. Dels på grund av deras ringa ålder, men även på grund av att de inte bott i Afghanistan sedan de var i tvåårsåldern.

I oktober 2016 avslog Migrationsverket deras asylansökan med motiveringen att berättelsen om släktfejden var vag och att de inte kunde göra sin hemvist trolig samt att deras berättelse verkade bygga på andrahandsuppgifter.

Dessutom ansågs de båda vara två år äldre än vad de uppgett vilket medförde att de kunde utvisas.

– Sist jag träffade min bror var under påsken, jag hade inte råd att resa till Malmö så ofta som jag hade velat, berättar den äldre brodern.

När han fick ihop pengarna till resan satt den yngre brodern redan i Migrationsverkets förvar i skånska Åstorp.

–  Det var sista gången jag såg honom.

Demonstrationer utanför förvaret i Åstorp. En av de som utvisades den 30 maj är nu död enligt uppgifter till Blankspot. Foto: Göran Engström.

Tisdagen den 30 maj, samma dag som bussarna kördes fram för att föra de 20-talet tvångsdeporterade Afghanerna till det chartrade planet pratade de kort i telefon.

– Jag hade då försökt nå honom i flera dagar för att veta om han var en av dem som skulle deporteras eller inte.

Nu väntar han på att själv sättas på ett plan till Kabul.

– Jag har överklagat, men det ser mörkt ut, jag har ingen kontakt med mina föräldrar som är i Iran och nu är den jag kände i Afghanistan. Min bror. Nu är han död.

En uppdatering finner du här, “Den utvisade finns inte på listan över omkomna”.

Rättelse (16/6): I en första version av texten framgick det att det var en vän som gett uppgifterna till brodern. Detta byggde på en språkförbistring och korrigerades under tisdagen. Vi fortsätter att bevaka frågan och hoppas att vår och andras bevakningen leder till att vi får svar på frågan kring vad som hänt.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.