Nyheter om ,

USA:s ambassad i Asmara vädjar om nåd för Eritreas samvetsfångar

Den amerikanska ambassaden i Eritreas huvudstad Asmara uppmärksammade i helgen att det var 20 år sedan som bland annat den svenska journalisten Dawit Isaak greps tillsammans med flera andra.

”Vi ber respektfullt och ödmjukt att president Isaias, i samband med firandet av högtiden Meskel, ska frige G15-fångar och politiska fångar i Eritrea, inklusive den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som greps och fängslades utan rättegång 2001 för att ha rapporterat för tidningen Setit”, skriver ambassaden på Facebook.

Högtiden Meskel firas den 27 september och är en kristen helgdag som firas av ortodoxa i Etiopien och Eritrea. 

Sedan en tid så har den amerikanska ambassadören i landet Steven Walker trappat upp den digitala diplomatin. 

I ett tidigare inlägg tog han upp övergrepp begångna av eritreansk trupp i Tigrayregionen och han har även gjort inlägg om de nya sanktionerna mot landets arméchef Filipos Woldeyohannes, överbefälhavare för den eritreanska armén (EDF). 

Eritreas utrikesdepartement har i sin tur avfärdat anklagelserna som ”totalt grundlösa” och uppmanat USA att lansera en oberoende undersökningskommission för att reda ut frågan om USA har som ambition att bevisa de ”falska anklagelserna”.

I kommentarerna efter inläggen debatterar också ambassadören med eritreaner i landet och i exil som anser att han går bortom sin roll som ambassadör. 

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.

Vi har rapporterat om hur telefonlinjerna öppnats mellan Asmara och Addis Abeba. Om hur Ethiopian Airlines ska börja trafikera luftrummet igen. Om nyöppnade hamnar och ambassader. Men också om bakslagen. Nedstängningen av gränsen och nu om hur kriget riskerar att sprida sig i regionen.

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.