Nyheter om

Uppgifter: 70 religiösa fångar släppta från fängelser i Eritrea

Enligt den kristna människorättsorganisationen CSW har 70 eritreaner släppts från olika fängelser i Eritrea.

Den första februari ska 21 kvinnor och 43 män har släppts från fängelserna Mai Serwa och Adi Abeito nära huvudstaden Asmara.

De frisläppta fångarna ska ha haft olika bakgrund, där vissa är pingstvänner och andra ortodoxt kristna.

I gruppen med frigivna varierar tiden som frihetsberövad med mellan två och tolv år och ingen av dem ska ha fått en rättegång, eller ett tidsbestämt straff, enligt CSW.

Några dagar tidigare den 27:e januari ska också sex stycken kvinnliga fångar ha släppts från fängelset i Dekemhare, syd-öst om Asmara som ska ha haft en gudstjänst ute i det fria som de spelade in och sedan spred vidare på sociala medier. De arresterades i september, men ingår nu i det större sällskap som släpps från fångenskapen

Strax före jul släpptes också 24 stycken Jehovas vittnen varav flera hade suttit fängslade i 26 år och vars fall länge drivits av FN:s särskilda rapportör för Eritrea. 

Bakgrunden till fängslandet av Jehovas vittnen är enligt landets ledning att de vägrar militärtjänst.

Människorättsorganisationen CSW grundare och ordförande Mervyn Thomas säger i en kommentar på den egna hemsidan att man välkomnar frisläppandet av fängslade kristna i Eritrea och att man vill se fler. 

– Men även om detta är goda nyheter så får det inte dölja den eritreanska regimens fortsatta delaktighet i pågående människorättsbrott inom de egna gränserna och i Tigray, säger Mervyn Thomas.

Han spekulerar också i att frigivandet kan vara ett sätt att få världens blickar bort från de uppblossade striderna i Tigrayprovinsen i norra Etiopien, en konflikt som Eritrea dragits in i.

En annan teori som framförts är att Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed med sin tillhörighet i den etiopiska pingströrelsen som vågade – och lyckats – ta initiativ till och framförhandla ett fredsavtal med ärkefienden Eritrea, som 1993 brutit sig ur Etiopien efter trettio års gerillakrig, spelat en roll i att de religiösa fångarna nu släppts.

Bild: Arkivbild från Asmara. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln.

Läs också: Så påverkar kriget Eritrea. När TPLF bombade mål i Asmara trodde många att Eritrea skulle ge sig in i konflikten om styret av tigrayregionen på Etiopiens sida. Andra menade att så redan hade skett. Blankspots Martin Schibbye söker svaret på frågan i historien och nuet.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.