
Blankspot om #vistårinteut, Afghanistan
Uppdrag: Afghanistan
Uppdatering till er som stöttat vår blixtinsamling för ett reportageteam till Afghanistan och fortsatt rapportering om migrationsfrågor Inlägget nedan är publicerat i Blankspots facebookgrupp: “Uppdrag: Afghanistan”. Följ oss gärna där. Jag lär mig otroligt mycket av er alla i den här gruppen och vill börja med att tacka er för ert engagemang. Och framför allt […]
Av Martin Schibbye 15 december, 2016
Uppdatering till er som stöttat vår blixtinsamling för ett reportageteam till Afghanistan och fortsatt rapportering om migrationsfrågor
Inlägget nedan är publicerat i Blankspots facebookgrupp: “Uppdrag: Afghanistan”. Följ oss gärna där.
Jag lär mig otroligt mycket av er alla i den här gruppen och vill börja med att tacka er för ert engagemang. Och framför allt ett stort tack till #vistårinteut utan den gruppen hade inte den här satsningen så snabbt kommit igång.
För mig har arbetet med Blankspot sedan starten 2015 handlat om att kunna möjliggöra reportage som annars inte blir gjorda och ge människor en röst.
Jag är stolt och ödmjuk över ert förtroende att stötta oss så att vi kan göra journalistik av det som nu sker.
Det första dygnet i den här gruppen visar verkligen på er kunskap och engagemang och jag tror väldigt mycket på den här den arbetsmetoden.
Igår satt jag i möte med teamet som ska resa och fick information om att en av de utvisade var kvar i förvaret. Jag kastade mig iväg till Märsta och träffade Wares för ett längre samtal vilket jag bara publicerat fragment av hitills.
Under dagen har jag pratat med flera jurister, afghaner, politiker och kollegor. En del av de samtalen kommer att bli nya artiklar under de kommande dagarna. Annat är uppgifter som inte kan publiceras. Många av de intervjuer jag nu gör i researchsyfte är just för att själv få en större förståelse för frågans komplexitet.
Det är också fantastiskt att se att alla Sveriges medier nu kastar sig över frågan om de utvisade och vi kommer säkert att få se en mängd bra journalistik från flera håll framöver. Allt det slit ni i år utfört som personer, ofta bortom de mediala strålkastarljuset blir nu uppmärksammat av många vilket är fantastiskt.
Intervjuer med de avvisade kommer säkert att börja dyka upp inom kort. Vi har redan sett intervjuer med flera av dem på Afghansk TV. Flera här i gruppen har hjälpt till med översättningar från de intervjuerna. Men en del av översättningarna om att de skulle ha blivit slagna av polisen är motstridiga.
Det sägs också något om tortyr och något om att skulle ha fått pengar av Sverige, men det är alltför otydligt och skulle behöva undersökas mer innan vi kan publicera. Vi kollar mer på det i detta nu.
Detta är några exempel på vad jag och min kollega Nils Resare jobbar med just nu. I ett framtida längre reportage kan det bli en scen från när de landar. Men just nu har vi valt att inte rapportera om de intervjuerna på vår sajt eftersom vi inte vet villkoren för hur de är gjorda.
Det vi har påbörjat här är som jag ser det en satsning som kommer att bära längre än enskilda reportageresor och det kommer att bli en mängd av den här typen av etiska dilemman along the way. vi kommer också att titta på andra aspekter runt migrationsfrågan kring detta. Redan idag har det ju blossat upp en principiell diskussion om myndigheternas skyldigheter att informera om förändrade förutsättningar för asyl.
I intervjuer har jag också i dag fått en rad uppgifter som om jag skulle publicera dem skulle öka hotbilden mot redan utsatta människor. Så därför väljer vi också att inte skriva allt som sägs till oss i intervjuer heller.
Många frågar när vi kommer att skicka ett team.
För mig så börjar inte den här satsningen när de sätter ner sina kängor på den afghanska jorden. Och det slutar inte när de lämnar. Arbetet är i full gång och kommer att pågå före, under och efter själva resan med publiceringar i olika kanaler.
Historien skrivs nu och måste berättas nu.
Som ansvarig chef kommer jag inte heller att sätta teamet på första bästa plan. Riskanalyserna måste få ta den tid som krävs. Ett land som Afghanistan har tagit många kollegors liv så det handlar om ett noggrant arbete. Vi på Blankspot har en egen säkerhetskurs som vi tagit fram tillsammans med ett säkerhetsbolag (Metis Services) och vi följer våra rutiner. Det handlar också om att bedöma riskerna för de vi jobbar med och de vi intervjuar.
Det farligaste du kan jobba med i dag i världen är att vara en lokal journalist och skriva om inrikespolitik, det glöms ofta bort när fokus hamnar på utrikeskorrespondenter. Men kombinationen är oslagbar och detta kommer att på plats bli ett lagjobb.
Vi kommer att presentera teamet och de kommer att få presentera sig själva när det är dags för det. De kommer också framöver att ta över stafettpinnen från mig här i gruppen. Jag är redan nu nyfiken på vilka förväntningar ni har och vad för slags journalistik ni ser framför er? Vad ni främst vill att de rapporterar tillbaka från Kabul om – och vad ni saknar i rapportering kring Afghanistan och utvisningar. Vi kommer att berätta mer om de planer vi har framöver också. Men ös på redan nu även så här tidigt i processen.
För er som inte känner till Blankspot sedan tidigare vill jag berätta om vår utgångspunkt är att journalistiken är en process och jag ska vid ett annat tillfälle berätta om våra andra grupper som jobbar på samma sätt med andra granskningar.
Nu ska jag jobba vidare med texter till morgondagen. Ju mer medel vi får in desto mer djuplodande journalistik kan vi ta fram.
Mod och tålamod mina vänner. Mod och tålamod.
**
Läs också: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan.
Läs också: Utvisningen av Kahn stoppad.
**
Följ Uppdrag Afghanistan:
Det sista dygnen har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att ha swishat till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.
Blankspots redaktion hade under tisdagen ett möte med det tänkta teamet och de kommer att resa så fort det är möjligt med avseende på visum och säkerhetsförberedelser.
Under tiden så har vi startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu. Texten ovan är ursprungligen publicerat i gruppen.