De eritreaner som lever i Sverige är sedan många år splittrade i synen på regeringen i Asmara. Normalt talar inte förespråkarna och motståndarna med varandra. Men på en diskussion som ordnades av Blankspot möttes de i ett samtal om flyktingar, politiska fångar och konflikten med grannlandet Etiopien. Med anledning av Martin Schibbyes och Johan Perssons […]
Av Nils Resare 20 juni, 2016
De eritreaner som lever i Sverige är sedan många år splittrade i synen på regeringen i Asmara. Normalt talar inte förespråkarna och motståndarna med varandra. Men på en diskussion som ordnades av Blankspot möttes de i ett samtal om flyktingar, politiska fångar och konflikten med grannlandet Etiopien.
Med anledning av Martin Schibbyes och Johan Perssons reportageserie om Eritrea ordnade Blankspot en livesänd diskussion om situationen i landet. Bland deltagarna fanns både regeringskritiker och en person som försvarade regeringen i Asmara. Det var första gången på många år som de båda sidorna från den eritreanska diasporan möttes i en diskussion om tillståndet i landet.
Hela debatten kan ses i efterhand här.
Ett av de mest brännande ämnena var den FN-rapport om tillståndet i landet som nyligen publicerades. Enligt den gör sig regimen skyldig till en rad grova övergrepp och anklagas för “brott mot mänskligheten”.
Men Fthavi Mehari, medlem av Eritreanska riksförbundet i Sverige, ifrågasätter rapporten och hur den har tagits fram. Han menar att de 500 intervjuerna av flyktingar, som FN baserar rapporten på, inte är representativa. Ett betydligt större underlag, och ett annat urval, skulle ha behövts för att ge en rättvisande bild.
Fthavi Mehari berättade att han kommer att bege sig till Genève, där FN:s människorättskommissionär har sitt kontor, för att protestera mot rapporten.
Både Vanesssa Berhe och Leif Öbrink menade att rapporten bekräftade den bild de hade av landet och att de många vittnesmålen vittnade om ett långtgående systematiskt förtryck.
Frågan om Eritreas politiska fångar kom också upp i samtalet. Fthavi Mehari kopplade detta till gränskonflikten med Etiopien och menade att bland annat den svenske journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad sedan 14 år, är en säkerhetsrisk.
– Jag får lita på min regering när de säger det, sade han i debatten.
Vanessa Berhe, vars morbror Seyoum Tsehaye också är fängslad i Eritrea, menade att argumenten om gränskonflikten inte håller.
– Vad är det värsta som kan hända med gränskonflikten när människor redan dör i landet, när människor försvinner(…) Är inte det värsta att vi förlorar våra egna systrar och bröder, sade hon i debatten.
Fthavi Mehari sade sig ha stor sypati för de politiska fångarna och för deras anhöriga. Han ansåg också att både Dawit Isaak och Seyoum Tsehaye borde ha fått en rättegång.
Fthavi Mehari lovade också att framföra Vanessa Berhes budskap om amnesti till till de styrande i Asmara.
Av Nils Resare
Hjälp oss skriva mer om Eritrea!
Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.