Nyheter om ,

UNESCO:s fredspris till Etiopiens Abiy Ahmed

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed kommer att tilldelas UNESCO:s Félix Houphouët-Boigny pris. Priset delas ut i Paris varje år till en person eller organisation som främjat freden.

Juryn ger Abiy Ahmed priset för sitt bidrag till dialogen i regionen och främst för att tagit initiativ till fredsavtalet med Eritrea.

Efter decennier av konflikter och strider enades Eritrea och Etiopien om ett fredsavtal i fjol.

Årets pris som är det trettionde i ordningen skapades 1989 och stadgan som pristagarna ska ha levt upp till är FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Félix Houphouët-Boigny som gett sitt namn till priset var ordförande i nationalförsamlingen under Elfenbenskustens övergång till självständighet 19581959. 1960 valdes han till Elfenbenskustens första president och omvaldes sedan vid varje val fram till sin död 1993.

I juryn sitter bland annat Liberias före detta president Ellen Johnson Sirleaf, Frankrikes före detta president François Hollande och nobelpristagaren Mohamad Yunus från Bangladesh 

Priset delas ut den 9 juli i Paris och enligt UNESCO kommer Abiy Ahmed att delta. Utnämningen kommer efter en tid av turbulens i Etiopien under vilket premiärministern fått kritik för att ägna allt för mycket tid på resor i omvärlden och för lite tid med att säkra freden i det egna landet.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.