Uigurernas ojämna kamp

En av världens mäktigaste stater har vänt sig mot delar av sin egen befolkning.

Det är en lugn förmiddag 2018 när Halmurat Harri Uyghur och hans resefölje går in på en uigurisk restaurang i Turkiet.

Bakgrunden till Halmurats besök i landet är de kritiserade läger som den kinesiska regeringen har satt upp i området Xinjiang i Kina.

Sedan 2017 har miljontals uigurer tvångsintagits i lägrena för att enligt regeringen återutbildas. Två av de intagna är hans föräldrar. Sedan deras försvinnande har Halmurat organiserat ett digitalt uppror och i omgångar rest runt i Europa för att samla in berättelser om den pågående situationen.

Halmurat Harri Uyghur

Demokratiaktivist

»Nästan alla jag har mött känner någon som är i lägrena. Det gäller även för de jag har träffat i andra länder. Det är ett globalt problem.«

Lyssna på intervjun

Det är därför inte konstigt att en uigur som den här dagen är på samma restaurang som Halmurat känner igen honom. I smyg tar personen ett flertal bilder som sedan läggs upp online. Inom kort fylls lokalen med människor som med tårar i ögonen går fram till Halmurat. Förvirringen byts snart ut mot tacksamhet när han förstår att de är där av en enda anledning. Att träffa honom.

– De grät och tackade mig för mitt arbete. De hade så höga tankar om mig, trots att jag egentligen inte är någon speciell person.

– Nästan alla jag har mött känner någon som är i lägrena. Det gäller även för de jag har träffat i andra länder. Det är ett globalt problem.

 

Kinas försvinnande muslimer

Den muslimska minoriteten i nordvästra Kina lever med konstant övervakning och förföljelse.

Under sin uppväxt var samtal om politik och förtryck inget som förekom i barndomshemmet så valet att bli aktivist var aldrig på tapeten.

– Men allt ändrades den 5 april 2017, på min födelsedag.

Det var i samband med att Halmurat inte fick tag i sin mamma som han förstod att något var fel. Det visade sig snart att hon var en av de som hade förts till lägren och inom snart fördes även hans pappa bort. Halmurat försökte frenetiskt kontakta myndigheterna i hemlandet men det var lönlöst.

Han tog då tag i det själv och började lägga upp videos via sociala medier. Föräldrarna har sedermera frisläppts. Men han fortsätter nu kampen för alla andra.

I dagsläget tros det finnas uppemot 380 läger som rangordnats från lägsta säkerhet till högsäkerhetsfängelser och mellan 1 till 3 miljoner uigurer har varit eller är intagna i lägrena. Överlevare har vittnat om inhumana förhållanden med grova övergrepp, våldshandlingar och tvångssterilisering av kvinnor.

58 länder har gått ihop och undertecknat att de är emot godtyckliga arresteringar och 39 länder vid FN-kommiten som behandlar mänskliga rättigheter har fördömt Kinas hantering av uigurerna.

För Halmurat är kampen för uigurerna något han alltid kommer att fortsätta med.

– Jag tänker på alla de jag har träffat, som har vågat att berätta offentligt om sina erfarenheter på grund av mig. Om jag skulle sluta, vad skulle det betyda för de människorna? Jag måste helt enkelt fortsätta.

Foto: Fred Wong/Voice of America, Kina har de senaste åren ökat sin polisiära och militära närvaro i regionen.

2024 CC BY-NC-ND 2.5 SE Blankspot - Wallingatan 37, 111 24 Stockholm