Blankspot om

Tyska delstater överväger att stoppa utvisningar till Afghanistan 

Det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan har fått tyska delstater att pausa utvisningarna av asylsökande till landet.  “Situationen måste utredas ordentligt”, menar de tyska politikerna.  Politiker i de tyska delstaterna Schleswig-Holstein,  Berlin, Bremen, Niedersachsen och Rheinland-Pfalz har tagit intryck av det stora antalet civila dödsoffer under december och januari och övervägar nu att stoppa utvisningarna, rapporterar Frankfurter […]

Det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan har fått tyska delstater att pausa utvisningarna av asylsökande till landet.  “Situationen måste utredas ordentligt”, menar de tyska politikerna. 
Politiker i de tyska delstaterna Schleswig-Holstein,  Berlin, Bremen, Niedersachsen och Rheinland-Pfalz har tagit intryck av det stora antalet civila dödsoffer under december och januari och övervägar nu att stoppa utvisningarna, rapporterar Frankfurter Allgemeine.

Orsaken sägs vara att det försämrade säkerhetsläget behöver utredas närmare innan utvisningarna kan återupptas.

Stoppet gäller dock inte brottslingar som dömts till utvisning.

I dag kom en ny FN-rapport som stöder de tyska politikernas oro över att säkerhetsläget drastiskt har försämrats. Enligt rapporten dödades eller skadades fler civila i Afghanistan under förra året jämfört med 2015. I fjol var siffran nästan 11 500 dödade eller skadade, en tredjedel av dem var barn.

Strider mellan afghanska säkerhetsstyrkor och väpnade grupper är fortsatt den största anledningen till att civila dödas eller skadas, enligt rapporten.  Siffrorna kan dessutom enligt rapporten vara i underkant eftersom världsorganisationen inte har tillgång till landsbygden i flera av provinserna.

Även det svenska Migrationsverket har i ett nytt rättsliga ställningstagande slagit fast att säkerhetsläget försämrats, men verkets rättschef menar att “intern flykt” är möjlig för vuxna arbetsföra män och par.

Tyskland har precis som Sverige under hösten 2016 slutit avtal med Afghanistan om att börja skicka tillbaka asylsökande som fått avslag och i december avgick de första planen från Tyskland med tvångsdeporterade.

Totalt planerar den tyska regeringen att deportera 12 500 afghaner.

BildDorerin Naoero – Wikipedia

Läs mer: Hårt tryck på FN i Kabul

Läs mer: Kaotisk utvisning till Kabul.

Läs mer: Journalisten Khan ska utvisas.

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Talibanerna rekryterar bland de utvisade Afghanerna

Läs mer: Allt fler självmordsförsök på asylboenden

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

Läs mer: En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet.

Läs mer: ”Era artiklar kan ha spelat in”

Läs mer: Frågor och svar om utvisningarna.

 

Följ Uppdrag Afghanistan:

Den sista tiden har över 3 000 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om de som utvisas till Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här.

Vi har också startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.