Judar från många länder har den här veckan åkt på pilgrimsfärd till ön Djerba vid det muslimska Tunisiens kust vid Medelhavet. Pilgrimsfärden har utvecklats till en manifestation för fredlig samexistens mellan judar och muslimer. Det rapporterar den lokala journalisten Rym Benarous.
Av Gäst 24 maj, 2019
– I dag bevittnar vi ett mirakel! I en global kontext av spänningar och hat välkomnar ett muslimskt land judar från hela världen för deras årliga högtid – och detta under ramadan.
Så beskrivs vallfärden till Ghriba – som i år sammanfaller med muslimernas heliga månad – av Gabriel Cabla från organisationskommittén.
Synagogan Ghriba är den äldsta i Afrika och ligger på den tunisiska ön Djerba, hem för 1 500 judar. Ghriba är sedan flera sekler en av Djerbas 20 platser där judar samlas för att be. Varje maj månad strömmar tusentals människor (i år nära 7 000) hit under nästan en vecka. De flesta – men långt ifrån alla – är pilgrimer.
Allt sker inramat av en feststämning med mycket musik. Utöver de religiösa ritualerna samlas personer från de olika religionerna kring ett budskap av fred och samhörighet. I onsdags anordnades en gigantisk iftar-ceremoni då muslimernas fasta bryts i den deltog 5 000 personer med olika religiös tillhörighet.
Vid ceremonin i Ghriba träffar jag Moshei som är jude från Tunisien, men sedan 40 år bosatt i Frankrike.
– Att vara tillbaka i mitt hemland och göra pilgrimsfärden ger mig nya krafter, säger han.
Text: Rym Benarous.
**
De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.