
Under tisdagen kom rapporter från Sudan om att antalet flyktingar från Etiopien ökat i takt med att striderna intensifierats.
Av Martin Schibbye 10 november, 2020
Khalid Alsir, en tjänsteman i Sudans östra delstat Kassala som gränsar till Etiopien berättade för The New Humanitarian (TNH) att 2 700 flyktingar hade kommit dit sedan i måndags och att tusentals var på väg.
Khalid Alsir berättade också att de lokala myndigheterna transporterade flyktingar från byar på gränsen till läger och såg till att de fick tak över huvudet, mat och vatten.
Vissa hade gått i flera dygn sedan striderna bröt ut och hade ”fruktansvärda historier” att berätta.
Enligt tjänstemannen behövde nu omvärlden agera.
– Möjligheterna för Sudan att hjälpa alla är väldigt begränsade och antalet nya flyktingar högt, vi kommer inte klara av detta om det fortsätter komma flera, sa han till The New Humanitarian.
I en rapport från FN organet OCHA varnar man också för att konflikten – om den eskalerar – kan resultera i en humanitär kris i Tigrayregionen där redan två miljoner människor är i behov av matbistånd.
Redan nu efter en vecka av flygförbud och undantagstillstånd har FN:s flyktingorgan svårt att förse regions flyktingar i läger med stöd. I området finns sedan tidigare cirka 200 000 flyktingar från grannlandet Eritrea.
Under måndagen kom också rapporter om att Sudan officiellt stänger gränsen mot Etiopien.
Fathal-Rahman Al-Amin, guvernören i Kassala meddelade att gränsen kommer att förbli stängd tills striderna i Tigrayregionen, ett par kilometer från gränsen, upphört.
Han meddelade också att Sudan satt upp en lokal kommite för att övervaka gränsövergången vid Wed Al-Helio och att landet fortsatt skulle ta emot flyktingar från Etiopien.
Men att inga väpnade grupper skulle få använda landets terrotorium.
– Vi kommer inte att tillåta att någon som bör vapen tar sig över gränsen. Men de som kommer obeväpnade kommer vi att assistera, sa han till Voice of America.
Ögonvittnen i Kassala rapporterar också enligt Voice of America om att Sudan förstärker militären i gränsområdena.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed upprepade i ett tv-tal under tisdagen att konflikten inte skulle förvärras, att landet inte var på väg in i ett inbördeskrig och att ett slut på striderna var ”inom räckhåll”.
Foto: Elzubier Mhagoub
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.