Blankspot om ,

Trump:s USA – en vit fläck på mediekartan?

Blankspots VD, Brit Stakston skriver här i en krönika om varför vi nu lanserar en satsning på att bevaka en region i världen vi sannerligen inte trodde vi skulle bevaka. Blankspot startades för drygt två år sedan för att sätta strålkastarljuset på det som andra medier inte gör, men nu gör vi precis tvärtom. Många av […]

Blankspots VD, Brit Stakston skriver här i en krönika om varför vi nu lanserar en satsning på att bevaka en region i världen vi sannerligen inte trodde vi skulle bevaka.Blankspot startades för drygt två år sedan för att sätta strålkastarljuset på det som andra medier inte gör, men nu gör vi precis tvärtom. Många av er kanske minns vår crowdfunding kampanj. Vi gick från idé till verklighet på tre veckor och med Blankspot ville vi visa att människor vill betala för granskande journalistik. Vi ville också bygga en rörelse för journalistik. Vår utgångspunkt är att det slentrianmässiga föraktet för medier bäst försvaras av den globala världsmedborgaren som vill ha fler perspektiv på världen. Vi förklarade den journalistiska ambitionen med att vi ville sätta ljus på Sveriges och världens vita fläckar. Diskussionen om vad som är “vita fläckar” eller så kallade “Blankspots” har vi återkommande fått förklara. Vi har sagt att det handlar om att välja det oväntade istället för det förväntade, och att försöka välja bortom de mediala vallfartsvägarna och sagt att det kan handla om tema, vinkel eller region.

Det är ändå med ganska stor förvåning, även hos oss, som vi idag känner ett behov av att lansera en löpande bevakning av USA och ur perspektivet “vad händer med demokratin?”.

Vi har hittills verkligen använt USA som exempel på ett land där det solklart även finns vita fläckar, “fly over states”, men att det inte var troligt att just dessa skulle prioriteras. Det är allmänt känt hur extremt mycket plats USA tar i svenska medier. Sanslöst mycket.

Trots detta har vi tänkt om. Med stor vånda ska erkännas.

Men vi kommer att följa det som händer i USA och kommer under en period ha en korrespondent på plats. Ambitionen är att förklara mer än förfäras och försöka se bakom utspelen.

Vi kommer att bevaka de tänkbara konsekvenserna av de angrepp mot demokratin som sker. Från pressfrihet, yttrandefrihet till civilsamhället. Vi tror att konsekvenserna av ett så direkt angrepp på medier och minoriteter kommer att få stora konsekvenser långt utanför USA:s gränser. Och det kommer att påverka många människors liv.Men ni behöver inte betala för att kunna ta del av detta. Vårt innehåll är alltid fritt att läsa för alla vi tror inte på betalväggar för Blankspot just nu. Däremot får prenumeranter unika medlemsförmåner. En sådan är tillgången till stängda Facebokgrupper där man kan följa reporterns arbete.

Men för denna Trumpbevakning gör vi tvärtemot och öppnar Facebookgruppen. Vi vill först av allt höra vad ni saknar i rapporteringen om demokratiutvecklingen i USA. Så gå med i gruppen: “Uppdrag: Trump och demokratin”.

I avsnitt 12 av podden/vloggen Sanity Check med mig och Torbjörn Sjöström, VD Novus kan ni bland annat höra mig berätta om denna vår nya satsning. 

***

Blankspot är medborgarfinansierad journalistik från Sveriges och världens vita fläckar. Vi vill att vår journalistik ska vara fri för alla att läsa. Journalistiken ska kunna delas och engagera och att läsare kan bidra med sina expertiskunskaper. Men det kostar att ta fram kvalitetsjournalistik. Vi ber dig därför om hjälp för att kunna göra vårt jobb. Swisha till 123 554 35 41 eller stöd oss här med kortbetalning.