Analys om ,

Trump skjuter på Tiktoks nedladdningsförbud

Under lördagen kom så beskedet som kan säkra Tiktoks framtid på den amerikanska marknaden.

Trump har nu godkänt förslaget som gör Oracle till teknikpartner som lagrar datan och butikskedjan Walmart till kommersiell partner. Affären måste dock godkännas av Vita Huset, den amerikanska lagstiftningskommittén CFIUS och förstås även Kina. Det innebär att förbudet för Tiktok som Blankspot skrev om igår skjutits upp till den 27 september.

Men att Donald Trump gett grönt ljus så här långt är ett viktigt steg på vägen.

I de nya planerna uppges det att Tiktok ska ha sitt globala huvudkontor i USA och antalet anställda beräknas uppgå till 25 000. Bytedance har också planera på att börsnotera Tiktok i USA.

Nu har parterna en vecka på sig att få allt godkänt. Det tryck som Trump via medier satt på Tiktoks ägare Bytedane har säkert påverkat det lagda förslaget. Troligt är att till exempel frågan om majoritetsägande diskuterats.

Tiktoks tillfällige amerikanska chef Vanessa Papas kommenterar nyheten med att de är här för att stanna länge och tackar för supporten de senaste dagarna.

I ett pressmeddelande skriver Tiktok att “Vi är glada att kunna säga att den föreslagna affären mellan Tiktok, Oracle och Walmart kommer att lösa den oro över säkerheten som USA:s regering haft och lösa Tiktoks framtid i USA.”

Förbudet mot Wechat ser dock ut att kvarstå.*

Den intensiva medierapporteringen om affären den senaste tiden har säkert varit en del av den amerikanska presidentens förhandlingsstrategi. Detaljer ur förhandlingar som vanligtvis inte når medier i den här typen av affärer har diskuterats och debatterats.

Det senaste utspelet i fredags från Vita Huset om ett förbud av Tiktkok från och med ikväll gjorde att Trump fick snurra ännu ett varv i medier och sprida två huvudbudskap: Kina är inte att lita på och han själv som den amerikanske presidenten vill skydda nationen.

Förhandlingarna fortsätter nu med presidentens tumme i ryggen.

Kanske kan Trump därmed snart addera budskapet “jag räddade Tiktok” också.

Såvida inte Kina säger “nej”.

**

*Måndagen den 22 stoppades förbudet mot att ladda ner Wechat av en amerikansk domstol.

Brit Stakston bevakar frågor kring demokrati och digitalisering för Blankspot och hennes tidigare analyser kan läsas här. Hon arbetar även med att missionera, föreläsa och skriva böcker om digitaliseringen och dess påverkan på samhället. För att inte missa någon analys anmäl dig till Blankspots nyhetsbrev.

Lästips:

Vita Husets pressmeddelande från det amerikanska handelsdepartementet

Statement on Delayed Prohibitions Related to TikTok

Tiktoks pressmeddelande