Blankspot om

Trump förvandlar USA till en Blankspot

Blankspots nystartade reportageserie för att bevaka de långsiktiga effekterna av maktskiftet i USA har väckt reaktioner. Här publicerar vi ett facebookinlägg som Martin Schibbye skrev i Facebookgruppen “Uppdrag: Trump och demokratin” med anledning av att Expressens kulturchef Karin Olsson sörjde att vi inte enbart ägnar oss åt Transnistrien.  Sedan vi lanserade “Uppdrag: Trump och demokratin” har vi fått otroligt […]

Blankspots nystartade reportageserie för att bevaka de långsiktiga effekterna av maktskiftet i USA har väckt reaktioner. Här publicerar vi ett facebookinlägg som Martin Schibbye skrev i Facebookgruppen “Uppdrag: Trump och demokratin” med anledning av att Expressens kulturchef Karin Olsson sörjde att vi inte enbart ägnar oss åt Transnistrien. 

Sedan vi lanserade “Uppdrag: Trump och demokratin” har vi fått otroligt mycket positiv respons, men också en del frågor.

Till de som tror vi nu kastar ut barnet med badvattnet kan jag lugnt säga att vårt fokus ligger kvar. Vi är bara inne i mars och har redan rapporterat från Afghanistan, Gambia och Tunisien och vi kommer snart publicera reportage från Nepal.  Klassiska ”Blankspots”.

Att vi nu genom att presentera USA-idén skapar förutsättningar för ytterligare en reportageserie innebär ju inte att vi slutar med våra pågående satsningar. Tvärtom.

Fler blankspottare ger mer resurser till mer journalistik. Så enkel är ekvationen. Vi har 5 000 personer som finansierar en pågående Afghanistansatsning vars syfte är att följa de utvisade och vi kommer ha ett stort antal nya backare som är nischade på denna serie och som både kommer att bidra till och finansiera den. 

Vi har från början varit tydliga med att en blankspot också kan vara att besöka välbesökta länder men ställa andra frågor. Och framför allt göra det på nya sätt. Vi har också under året som gick rapporterat om IS, men då genom att vara mikro, i en tid då mycket var makro.

Jag tror också att man som reportagesajt ständigt måste testa nytt och vara beredda att köra utanför de förväntade hjulspåren. Våga pröva.

Men visst var jag ambivalent innan vi sjösatte detta. Väldigt. Men efter att ha sett idéerna i facebookgruppen för reportageserien är jag övertygad om att vi tillsammans med er läsare kommer att hitta vita fläckar även kring ett så hårdbevakat land som USA. Det är för viktigt för att inte försöka. Och just fokuseringen på Trump – skapar vita fläckar.

Om denna satsning vore igång redan nu så hade jag gärna sett reportage från till exempel Uganda, om hur ny politik inom områden som reproduktiv hälsa kan komma att slå mot långsiktigt mot olika biståndssatsningar.

Det är så jag ser den här satsningen.

Precis som vi i det pågående ”Uppdrag: Afghanistan” har reportage som börjar i förvar i Märsta, Kållered, Åstorp och Gävle för att sluta i Kabul, kommer denna reportageserie att ta sig till olika geografiska platser i och utanför USA.

Man ska inte stirra sig blint på att det är en amerikansks flagga som toppbild.

Läsarnas kunskap är den största otappade resursen inom svensk journalisk och tillsammans här på Facebook eller i fysiska möten på plats i olika länder kommer vi att ta fram viktig journalistik.

”So sad” var kul. Men detta kommer att blir ”Great”.