Nyheter om ,

Trots hot från talibanerna: Krisapp håller Kabuls befolkning uppdaterad

Krisappen Ehtesab har blivit ett viktigt verktyg för att nå ut med realtidsinformation sedan talibanerna tog över Kabul.

I mars 2020 lanserades krisappen Ehtesab som dagligen skickar ut uppdateringar om pågående säkerhetsincidenter i Kabul till sina användare.

Appen fungerar genom att medborgare i staden rapporterra problem de stöter på under dagen, allt från en blockerad gata till ett angrepp. Informationen som lämnas in via appen verifieras sedan av två till tre trovärdiga källor, såsom ideella organisationer och journalister, och därefter skickas push-notiser ut till appens användare.  

På appens huvudsida finns det även en virtuell karta som uppdateras med aktuella varningar, så användarna kan se var i staden det kan tänkas finnas faror eller framkomlighetsproblem.

Vanligtvis sitter samtliga av de anställda tillsammans på ett kontor i Kabul, men i samband med att talibanerna intog staden i slutet av augusti började teamet jobba hemifrån. 

Enligt grundaren Sara Wahedi beror det på att de anställda inte längre känner sig säkra att gå till arbetsplatsen på grund av att appens service fokuserar på krissituationer och även om de i dagsläget inte nämner händelser som involverar talibanerna i appens notisflöde oroar de sig eftersom de rapporterar om krissituationer.

Sara är just nu i USA där hon har påbörjat en utbildning på Columbia University men berättar för organisationen “Rest of world” att resten av företagets anställda fortfarande är kvar i Kabul.

– Mitt fokus just nu är att få mitt team ur landet, om möjligt. Ingen har dock visum. Det är uppenbart att alla som är inblandade i medierapportering eller lyfter frågor om ansvarsskyldighet ses av talibanerna som ett direkt hot. De genomsöker hem och slår till mot journalister och de som är involverade i olika rapporteringar.

Krisappen Ehtesab publicerar dagligen uppdateringar om säkerhetsrelaterade händelser i Kabul. Genom en virtuell karta kan appens användare se var i staden det finns ett elavbrott, framkomlighetsproblem eller där det är riskfyllt att röra sig.

Idén bakom appen fick den då 22-åriga Sara en dag i maj 2018 när hon var påväg hem från jobbet. Vid den tidpunkten arbetade hon på presidentens kansli och hade just avslutat sin arbetsdag när hon blev vittne till en självmordsbombning. 

Omskakad men oskadd lyckades hon ta sig hem och inom kort sattes staden i lockdown efter att fler attacker hade skett. Även stadens el stängdes av på obestämd tid. 

Sara började leta efter information men hittade inga uppgifter tillgängliga, varken om attackerna eller uppgifter om när staden skulle komma ur lockdown. 

– Det fick mig att undra varför det inte fanns ett varningssystem i ett land som Afghanistan, som har varit förlamat av instabilitet under de senaste två decennierna. Med så mycket pengar som går till social utveckling och samhällsutveckling hur kan det inte finns något som människor kan vända sig till för att hitta verifierad information i realtid om säkerhet och statstjänster undrade Sara i en intervju med tidningen Fast Company.

Oroad över de dåliga uppdateringarna om händelser i realtid började hon fundera över en lösning och tillsammans med tre vänner skapade hon Ehtesab, som på Dari och Pashto ungefär översätts till ansvar.

Appen har jämförts med den amerikanska motsvarigheten Citizen som likt Ehtesab publicerar händelser i realtid om pågående krissituationer. Skillnaden är att Citizen betalar för att användare ska dela med sig av information samt att den appen samlar in data om användarnas position, något som Ehtesab inte gör. Citizen-appen har Peter Thiel som investerare, grundaren till PayPal, bakom sig.

Att samla in data om människors position i Afghanistan vore väldigt farlig om det skulle hamna i fel händer.

Citizenappen har även blivit kritiserad för att skapa en ökad oro genom de starka färgerna deras notiser har i gult, svart och rött. Ehtseab däremot anses ha en lugnande och informerande effekt bland sina användare med den ljusa färgskala de valt.

Till Fast Company säger Sara att mottagandet av appen varit positivt och beror på det stora behovet bland befolkningen i Kabul om snabb tillgång till information.

– Där osäkerheten är härskaren vill du vara säker, du vill veta vad som händer, säger Sara.

I samband med att talibanerna intog Kabul tvingades Ehtesabs arbetsteam att lämna sitt kontor, appen laddas ner av 500 android-användare i veckan.

Sara och hennes familj lämnade Afghanistan för två decennier sedan och tillbringade en tid som flyktingar i ett flertal länder innan de slutligen bosatte sig i Vancouver. Hon behöll sina starka band till Afghanistan och fick 2016 en praktik på presidentens kontor vilket ledde till att hon återvände till Kabul. Praktiken ledde senare till ett fast jobb som hon hade fram till 2019.

Parallellt påbörjades arbetet med Ehtseab och idag är det sammanlagt ett 20-tal medarbetare som jobbar med appen, varav ett stort antal är kvinnor.

Under samma morgon som talibanerna närmade sig Kabul raderades all information om de kvinnliga kollegorna från företagets servrar i förebyggande syfte, och i intervjun med “Rest of world” beskriver Sara frustrationen kring att inga åtgärder har gjorts för att hjälpa landets kvinnor mot det förtyck som talibanerna utövar.

– Det är orättvist att det internationella samfundet har accepterat att kvinnor befinner si i en situation där de inte kan fly och det finns betydande hinder för deras förmåga att söka säkerhet och tillflykt. Hur kan man förvänta sig att kvinnor klättrar över betongspärrar med taggtrådar? Står vi i en situation där alla pengar som investeras i kvinnors egenmakt inte ens kan användas för att hjälpa kvinnor att fly och söka skydd?

Sedan augusti har appens popularitet ökat kraftigt och innan företaget tvingades lämna sitt kontor laddades appen ner av runt 500 android användare i veckan. Förhoppningarna är att appen ska expandera till två andra städer i Afghanistan inom kort, och enligt Sara har företaget även fått förfrågningar från olika länder i Afrika och Sydamerika för lokala versioner. 

Det viktigaste i dagsläget är emellertid att fortsätta att hålla Kabuls befolkning uppdaterade, och även om inga händelser som är direkt kopplade till talibanerna publiceras försöker teamet bakom appen att att hitta kryphål för att nå ut med information till användarna.

I en intervju med CBS News säger Sara att ett av de stora målen är att bygga ut plattformen för att bland annat dokumentera talibanernas krigsförbrytelser och övergrepp mot kvinnor och journalister.

– Jag vill göra allt jag kan för att hålla talibanerna ansvariga. De kan terrorisera människor, de kan terrorisera fysiska varelser, men de är ingen match för teknologin.

Toppbild: Wikimedia Commons