Blankspot om ,

"Trollen vill förstöra all vettig politisk debatt"

Kommer medierna klara av de antidemokratiska trollen under valrörelsen? Den frågan diskuterad Lisa Bjurwald, Björn Fridén och Torbjörn Sjöström under Blankspotdagen den 9 maj.

De organiserade högerpopulistiska trollen blir allt bättre organiserade och mobiliserar inför valrörelsen. Blankspot bjöd in tre experter för att diskutera hur medierna ska kunna värja sig mot denna digitala opinionsbildning.

Lisa Bjurwald, journalist med stor kunskap om högerpopulism, ansåg att medierna har varit i skottgluggen enda sedan den tidiga vita maktrörelsen kom på 1980-talet. Men först på senare år har vanligt folk, och journalister, förstått detta.– För många är medierna en mycket värre fiende än den vanlige flyktingen eller personer med utländsk bakgrund. Vi ljuger, vi förvanskar sanningen vi gör hela det mångkulturella samhället möjligt, sade hon.

Många inom medierna är omedvetna om hur långt de organiserade gruppernas strategier sträcker sig. Björn Fridén, redaktör på Mediebruset, delade denna bild.

– Det finns troll som arbetar väldigt systematiskt med att vilja förstöra all vettig politisk debatt. Och media är en del av strategin, sade han.

Enligt Björn Fridén måste man nu även faktakolla den information som inte är ställd under det pressetiska systemet, vilket till exempel tidningen Metros Viralgranskaren gör.

– Masskommunikation har öppnats upp även för folk som inte bryr sig om pressetiska regler, sade han.

Torbjörn Sjöström, VD för opinionsmätningsinstitutet Novus, menade att vi tenderar att ge allt för stor uppmärksamhet åt olika twitterstormar och Facebookdelningar.

– Det som facinerar mig är att man inte förstår sig på storheter. 7000 delningar på Facebook är tydligen mer värt än en och en halv miljon tittare som Rapport har varje kväll. Internet är coolt och framtid, vi skiter i de här gamla analoga människorna. SVT:s nyhetssändningar når varje dag fler unika tittare än vad Aftonbladet gör på ett dygn, sade han.

 

 

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.