
Nyheter om Transnistrien
Transnistrien friger tortyroffer
Vitalii Eriomenco fick gräva sin egen grav, utsattes för en skenavrättning och torterades. Men efter fem år i fängelse har han oväntat släppts fri. I går framträdde Vitalii Eriomenco för första gången offentligt vid en pressträff i Moldaviens huvudstad Chisinau efter att ha benådats av utbrytarstatens självutropade president, Yeveny Shevchuk. Vitalii Eriomenco var svårt medtagen […]
Av Nils Resare 8 november, 2016
Vitalii Eriomenco fick gräva sin egen grav, utsattes för en skenavrättning och torterades. Men efter fem år i fängelse har han oväntat släppts fri.
I går framträdde Vitalii Eriomenco för första gången offentligt vid en pressträff i Moldaviens huvudstad Chisinau efter att ha benådats av utbrytarstatens självutropade president, Yeveny Shevchuk. Vitalii Eriomenco var svårt medtagen efter åren i fångenskap.
I september skrev Blankspot om hans syster, Ala Gherman, och hennes kamp för att få honom frigiven. Genom en tandläkare hade hon lyckats få tag på en röntgenbild av broderns käke. Den visade att han hade förlorat flera tänder efter att ha misshandlats i fängelset.
Vitalii Eriomenco, som är sjuk i prostatacancer, vägrades läkarvård under fängelsetiden. Mat, medicin och andra förnödenheter fick familjen förse honom med. Tillsammans med den Moldaviska juristorganisationen PromoLex har Ala Ghermans försökt få hans fall uppmärksammat sedan 2011.
Efter frigivningen av Vitalii Eriomenco har det framkommit att Transnistrisk milis har utsatt honom för skenavrättningar och att han tvingats gräva sin egen grav under pistolhot. PromoLex kommer nu att driva hans fall i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.
PromoLex arbete finansierades tills nyligen av Sida men stoppades eftersom att biståndsmyndigheten ansåg att deras arbete med tortyroffer hindrade förhandlingarna om en återförening av Moldavien och Transnistrien.
Sidas beslut kom efter det att regimen i Transnistrien hade hotat PromoLex medarbetare och gett dem inreseförbud i transnistrien. Samtidigt vägrade utbrytarstatens regim att sätta sig vid förhandlingsbordet om inte biståndet till PromoLex upphörde.
Sidas beslut har mött hård kritik från olika människorättsorganisationer, bland annat Civil Rights Defenders. Organisationens chef, Robert Hård, anser att frigivningen av Vitalii Eriomenco pekar på hur viktigt arbete PromoLex gör i Transnistrien.
– Det här visar att biståndet fyller en viktig funktion och att det inte går att separera arbetet med de mänskliga rättigheterna från fredsarbetet – något som Sida har försökt göra, säger Robert Hård.
Bild: Vitalii Eriomenco och hans dotter, innan han greps i Transnistrien 2011.
**
Uppskattade du artikeln? Vill du läsa mer? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta ta fram grävande utrikesjournalistik. Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp och bidra till nästa reportage.