Nyheter om

TPLF har intagit Mekelle – vapenvila utlyst

Efter en åtta månader lång konflikt som fått två miljoner människor att fly och tagit regionen till svältens gräns, så utropades ett eldupphör under gårdagen av den federala regeringen.

”Vi har tagit kontroll över Mekelle”, säger Getachew Reda som är talesperson för TPLF. 

Den tigreanska rebellarmén TDF (Tigray defence force), tog sig under gårdagen in i den etiopiska regionen Tigrays huvudstad Mekelle samtidigt som det kom uppgifter om att interimsregeringen tvingats på flykt efter att ha bett om ett eldupphör för att kunna bistå civilbefolkningen. 

Enligt uppgifter från civilbefolkningen i staden så firade invånarna på gatorna och för första gången sågs soldater i TDF:s uniformer patrullera för att få stopp på plundring och återställa ordningen.

FN-anställda vid UNICEF i staden uppger att de fick sin satellitutrustning förstörd av den retirerande etiopiska armén.

– Jag fördömer detta agerande i starkast möjliga ordalag, säger Unicef-chefen Henrietta Fore i ett uttalande om incidenten.

TDF-offensiven inleddes under förra veckan då det etiopiska valet genomfördes och gruppen tog kontroll över flera städer. 

I samband med det militära maktskiftet förklarade Etiopien en ensidig vapenvila. 

I ett uttalande från TPLF så kommenterade rörelsen inte med ett ord vapenvilan men konstaterar att man nu kontrollerar regionhuvudstaden Mekelle och att konflikten går in i ett nytt skede. 

I uttalandet skriver man också att operationen som ledde dem dit döptes till Ras Alula Abu Nega efter den historiska generalen som även ledde motståndet vid det historiska slaget vid Adwa.  

Det etiopiska arméns offensiv har i sin tur pågått sedan november 2020 då TPLF, som då styrde delstaten, attackerat arméförläggningar. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrade då en offensiven mot Tigray.

Efter en snabb militär seger retirerade TPLF upp i bergen och inledde ett gerillakrig som snabbt fick ett stort folkligt stöd i regionen. 

Även om flera av rörelsens ledare fängslades och dödades i konflikten växte antalet frivilliga som anslöt sig till rebellarmén. 

– Jag tror inte att den etiopiska armén har haft full kontroll över vad som pågått i regionen, säger Liisa Laakso, seniorforskare vid Nordiska Afrikainstitutet till Aftonbladet och hänvisar till uppgifterna om särskild grymhet riktad mot civilbefolkningen och humanitära hjälparbetare.

FN har larmat om en annalkande svältkatastrof om inte regionens bönder ges möjlighet att plantera grödor och i det officiella uttalandet från regeringen hänvisas till att den ensidiga vapenvilan har en koppling till just böndernas möjlighet att odla. 

Vapenvilan innebär att konflikten går in i en ny fas.

– Om fredssamtal kan följa så måste de ändå lösa grundorsaken till konflikten: hur regionen ska styras. Den har inte försvunnit, säger Liisa Laakso seniorforskare vid Nordiska Afrikainstitutet till Aftonbladet. 

FN: s generalsekreterare Antonio Guterres säger i ett pressmeddelande att han under kvällen har talat med den etiopiska premiärministern och var “hoppfull att ett effektivt upphörande av fientligheter kommer att äga rum”.

Det var nu viktigt att humanitärt bistånd når människorna i nöd och att en politisk lösning kommer på plats, sa Guterres. 

USA, Irland och Storbritannien har länge försökt få FN: s säkerhetsråd att samlas och nu ser det ut som om det kan ske på fredag uppger diplomatiska källor till AFP. Under den senaste tiden har flera försök att sammankalla säkerhetsrådet strandat på grund av att Kina, och Ryssland ansett att krisen är en intern etiopisk affär.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.