Nyheter om

TPLF anklagas för att ha plundrat USA:s matlager i Tigray

Enligt den amerikanska biståndsmyndigheten US-AID har lager för bistånd i Tigray plundrats av rebellrörelsen TPLF. Det uppger Sean Jones, chef för USAID i Etiopien, till den statliga etiopiska tv-kanalen EBC.

Sedan november i fjol har krig rasat i den norra Tigrayregionen. Efter att spänningarna mellan regeringen och delstaten Tigray växt under utbröt krig när TPLF angrep ett av arméns regementen. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed svarade med att sätta in den federala armén för att gripa de skyldiga.

En operation som under året växt till ett långvarigt inbördeskrig vilket Blankspot rapporterat löpande om.

Den amerikanska biståndsorganisationen uppger för nyhetsbyrån AFP att de har bevis för att lager har plundrats och mat stulits. De angripna lagren ligger i den till Tigray angränsande regionen Amhara där kriget nu förs.

Enligt USAID: s chef så förser biståndsorganisationen fem miljoner människor i regionen med mat. 

TPLF s talesperson Getachew Reda har via twitter förnekat plundringen och hänvisat till att det kan vara ”off-grid fighters” som orkestrerat attacken. För att reda ut skuldfrågan har han föreslagit en oberoende undersökning. 

Flera anhängare av rörelsen har lyft fram att det inte borde vara ett brott att stjäla om rörelsen sedan distribuerar maten till befolkningen.

Sedan konflikten utbröt har Abiy:s regering och de tigrayanska rebellerna skyllt på varandra när det gäller vem som bär ansvaret för att hjälp inte når fram till de nödställda. I takt med att konflikten fördjupats har andelen människor som riskerar akut hunger växt till nästan en halv miljon människor, enligt FN. 

Under förra veckan anklagade även det amerikanska finansdepartementet eritreanska styrkor som slåss på regeringsarméns sida för att ha plundrat. 

Enligt FN-organet OCHA så står i dagsläget konvojerna med nödhjälp still sedan den 20 augusti: “Lagren av livsmedelsbistånd är uttömda och nya livsmedelsdistributioner har upphört” skriver OCHA i ett skriftligt uttalande. 

Ett påstående som avvisas av den etiopiska regeringen. 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.