Nyheter om ,

Wiens plan för att få planen att lyfta

Europas besöksnäring vill komma igång till sommaren. Hoppet står till coronatester på flygplatserna.

Alla som anländer till Wien från ett Schengen-land ska uppvisa ett läkarintyg som får vara högst fyra dagar gammalt eller tillbringa 14 dagar i karantän.

Men från och med måndagen den 4 maj erbjuds coronatester (PCR) för inresande på Wiens flygplats Schwechat.

Blankspot rapporterade nyligen om de nya steg som regeringen i Österrike tagit för att öppna samhället efter den stränga “lock-down” som rått i landet under 46 dagar.

Men nu kan man alltså slippa krånglet med läkarintyg eller tiden i karantän genom att, till en kostnad av 190 euro, testa sig vid ankomst. Det tar två – tre timmar att få sina provresultat och tid för detta kan bokas i förväg.

Skulle testet visa att man har covid-19 rapporteras det till myndigheterna och en karantänperiod på 14 dagar inleds.

Provet är tänkt att underlätta för affärsresenärer och privata resor.

Testet kan även tas av de som avreser från Österrike. De får då med sig ett intyg om att de har testats negativt för Covid-19 vilket kan underlätta ankomsten för dem till det land de reser till.

Väljer man att inte göra detta test så gäller samma rutiner som tidigare. Kroppstemperaturen mäts vid ankomst och ett läkarintyg måste visas upp alternativt måste resenärerna tillbringa 14 dagar i karantän.

Österrike är ett av många länder i Europa som är starkt beroende av sin turism. Blankspot har tidigare rapporterat om hur ministrar ansvariga för turism i EU haft ett möte där bland annat frågan om sommarens resande i Europa och immunitetsintyg diskuterades.

Även om semesterresor över landsgränser verkar avlägset just nu så exemplifierar detta de febrila aktiviteter som pågår i länder över hela världen för att proaktivt pröva en rad metoder för att möta en ny verklighet.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.