Nyheter om , ,

Togo: Militären omringar oppositionsledarens hus

Togolesisk polis sköt i dag tårgas mot demonstranter som samlats i närheten av presidentpalatset i Lomé. Under eftermiddagen omringades också oppositionsledarens hus av militären. 

Oppositionen, klädd i rött och orange, spelade musik, lagade mat dansade och sjöng när polisen gick in för att upplösa sammankomsten med tårgas. En av oppositionsledarna svarade med budskapet att de skulle stanna kvar på vägen, som leder till presidentpalatset, tills familjen Gnassingbe som styrt landet i 50 år ger ifrån sig makten.

– En sådan allvarlig åtgärd av säkerhetsstyrkor mot en fredlig demonstration är ett klart brott mot demonstrationsfriheten, kommenterade Amnesty Internationals Västafrikaexpert Francois Patuel händelsen.

På tisdag i nästa vecka ska parlamentet rösta om att begränsa presidentens möjliga maktinnehav och återgå till konstitutionen från 1992.

Men den växande proteströrelsen kräver mer än så. Ett krav är att diasporan som består av två miljoner togoleser också ska ges rösträtt i nästa val.

Regeringen har fördömt protesterna och inrikesministern har kallat demonstranterna för extremister.

På fredagskvällen får Blankspot av källor i Togo bilder på skadade demonstranter och rapporter om att oppositionsledaren för partiet PNP Tikpi Atchadam’s bostad i Lomé omringats av militären.

– Det som nu sker innebär att regeringens plan att förhandla med oppositionen har ändrats till att gripa oss. Det är en mycket illavarslande utveckling, vi är rädda så vi skakar i hela kroppen, ingen vet vad som kommer att ske nu, säger en av demonstranterna till Blankspot.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.