
Nyheter om Armenien, Azerbajdzjan, Nagorno-Karabach
Tobias Billström: ”Viktigt att den fria rörligheten till Nagorno-Karabach återställs”
Efter skriftliga frågor från riksdagsledamöterna Håkan Svenneling (V) och Björn Söder (SD) markerar Sveriges utrikesminister mot blockaden av Nagorno-Karabach.
Av Rasmus Canbäck 5 mars, 2023
Riksdagsledamöterna Håkan Svenneling (V) och Björn Söder (SD) har i var sin skriftlig fråga till utrikesminister Tobias Billström (M) frågat om hur utrikesdepartementet ser på blockaden av Nagorno-Karabach.
Blockaden av Nagorno-Karabach har pågått sedan den 12 december och en majoritet av EU-medlemmarna har fördömt den, däribland Norge, Finland, Estland och Island, vilket i sin tur lett till reaktioner från Azerbajdzjan.
Därtill har EU-parlamentet röstat för en brådskande resolution, som togs med bred majoritet, om att fördöma Azerbajdzjan, liksom EU-kommissionens utrikestalesperson Josep Borrell.
Svenska medförfattare till resolutionen var Karin Karlsbro (L), Charlie Weimers (SD) och Evin Incir (S).
Den 22 februari uppdrog Internationella domstolen i Haag åt Azerbajdzjan att med ”alla tillgängliga medel häva blockaden”.
Blockaden av den humanitära korridor som leder mellan Armenien och Nagorno-Karabach har medfört att civilbefolkningen isolerats från omvärlden.
Det var efter ett 44 dagar långt och blodigt krig som ett avtal om eldupphör mellan Armenien och Azerbajdzjan undertecknades.
Den så kallade Latjinkorridoren, som nu blockeras, bevakas sedan dess av ryska fredsbevarande trupper.
Blockaden utförs av azerbajdzjanska “miljöaktivister”, som kritiseras av så väl Armenien som azerbajdzjanska fredsaktivister och journalister för att vara utsända av regimen i Azerbajdzjan.
Bland andra har den azerbajdzjanska journalisten Bashir Kitachayev kallat de regimutsända så kallade miljöaktivisterna för ”green-washing”.
Aktivisterna har sjungit nationalistiska sånger, visat det turknationalistiska vargtecknet och bor på hotell, bekostade av staten, i den närliggande staden Sjusja (Sjusji på armeniska).
Sverige har till skillnad från sina grannländer inte reagerat på offentligt håll, tills det att utrikesminister Tobias Billström fick skriftliga frågor från så väl representanter från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
I svaret skriver utrikesministern att han fört dialog med både armeniska och azerbajdzjanska representanter där han framfört att Sverige understryker vikten av fri rörlighet till Nagorno-Karabach.
Azerbajdzjan menar att det råder fri rörlighet och hänvisar till att ryska trupper och Internationella rödakorsfederationens bilar kan passera.
Till Blankspot säger Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling att ihärdighet att följa situationen är viktig för att blockaden ska hävas.
– Jag har följt den oroväckande situationen i Nagorno-Karabach, ända sedan blockaden inleddes före jul. Man tänker alltid med en sådan situation att den ska lösa sig fortare än vad den gjort. Nu ser vi att det är bestående blockad som har och ser ut att få långtgående konsekvenser för människorna på plats. Här har Sverige, liksom EU, ett ansvar att fortsatt markera för den fria rörlighetens skull.
Likaså betonar Sverigedemokraten Björn Söder, som är Riksdagens ordförande för svenska OSSE-delegationen, till Blankspot att han inte anser att Sverige följer situationen tillräckligt.
– I skuggan av kriget i Ukraina passar andra länder på, i hopp om att omvärlden inte ska se vad som händer. Blockaden av Latjinkorridoren är ett klart brott mot humanitära rättigheter. Azerbajdzjans president Alijev har i intervju sagt att det är fritt för armenierna att lämna Artsach [armeniska namnet för Nagorno-Karabach], men det är enkel resa som gäller. Det vill säga att man vill etniskt rensa området. Jag tycker att den svenska regeringen – likt tidigare regering – agerar svagt. Ett starkt fördömande är det minsta man kan begära.
Azerbajdzjan har inte reagerat på Tobias Billström svar till Håkan Svennelings och Björn Söders skriftliga frågor.
Toppbild: Tobias Billström talar vid en manifestation i december 2022. Foto Rasmus Canbäck