Nyheter om

Tiotusentals hemlösa efter Azerbajdzjans offensiv

Förvirring, oro och hemlösa efter det senaste dygnets offensiv. Blankspot fortsätter bevaka händelseutvecklingen i Nagorno-Karabach.

Runt klockan ett lokal tid tillkännagav den lokala regeringen i Nagorno-Karabach att man tecknat ett avtal om eldupphör framtaget av Ryssland.

Avtalet som undertecknades innehöll en klausul om omedelbart eldupphör mot att armenierna i Nagorno-Karabach lägger ner vapen och avvecklar sin armé. En annan klausul handlar om att representanter från den lokala regeringen ska träffa representanter från Baku i staden Yevlach i Azerbajdzjan den 21 september.

Enligt avtalet underströks också att de ryska fredsbevarande trupperna ska ansvara för säkerheten för armenierna i Nagorno-Karabach.

Information från Nagorno-Karabachs regering gör gällande att Azerbajdzjan under sin storskaliga offensiv, inledd tjugofyra timmar tidigare, brutit igenom frontlinjer på flera platser.

Under onsdagen kom rapporter om att tiotusentals människor flytt byar i gränstrakterna och städer där strider skett. Bilder på civila som flytt striderna och tagit sig till Nagorno-Karabachs flygplats i Ivanjan (Chojaly) utanför staden Askeran har florerat i sociala medier. Sedan efter kriget 2020 kontrolleras flygplatsen av Ryssland.

Hittills har det inte kommit några uppgifter om att de erbjudits att lämna Nagorno-Karabach till Armenien. Vid skrivande stund är människorna fast i Nagorno-Karabach, mellan blockaden och fronten. Armeniska medier rapporterade dessutom på förmiddagen att en ryskledd konvoj med med civila som evakueras blivit beskjuten vid Latjinkorridoren och tvingats vända om in i Nagorno-Karabach.

Karta från Leaflet | Liveuamap

Flera uppgifter från personer på plats som Blankspot tagit del av gör gällande att Ryssland försöker få människorna att lämna platsen. Enligt Nora som vi talar med så finns det dock ingen annanstans att ta vägen.

– Vi kan inte åka hem till vår bostad, säger hon gråtandes i ett meddelande. Jag vet inte var vi ska åka.

Hon fortsätter berätta att det varken finns mediciner, mat, vatten eller andra förnödenheter vid flygplatsen. Det finns inte heller några flyktingläger i huvudstaden Stepanakert.

**

Stöd vår läsarfinansierade journalistik. Vi vet att alla inte har råd att betala för journalistik. Därför är alla våra reportage och artiklar fria att läsa. Men vi hoppas att några av er kan bidra så vi kan fortsätta rapportera från Nagorno-Karabach.

**

Den enda humanitära organisation som finns på plats är Internationella röda korset vars insats består av runt tio bilar och ett kontor i centrala Stepanakert.

Den humanitära katastrof som nu skapas sker ovanpå en redan nio månader lång blockad där varken mat eller mediciner har kunnat komma in i regionen på flera månader.

[LÄS MER: Panik i Nagorno-Karabach när offensiven fortsätter]

Tiotusentals människor uppges ha sökt skydd vid flygbasen i Nagorno-Karabach, som kontrolleras av Ryssland.

Vid en presskonferens i Baku som Azerbajdzjans presidentrådgivare Hikmet Hajiyev höll i upprepades tidigare anklagelser om att det är armeniska styrkor som är på plats i Nagorno-Karabach, och inte endast Nagorno-Karabachs armé.

Armenien har upprepade gånger förnekat att så är fallet och kallar anklagelserna för en förevändning att fortsätta konflikten mot Armenien.

Det finns inga uppgifter om vilken agenda mötet den 21 september mellan de facto-regeringen i Nagorno-Karabach och Azerbajdzjan har, men azerbajdzjanska medier uppger att frågeställningen är hur armenier ska leva i Azerbajdzjan.

“Armenier ska fortsätta lyda azerbajdzjanska lagar. Korridoren kommer öppnas för de som inte vill det och kommer skickas iväg. Det kommer inte finnas några särskilda privilegier. De kommer leva under samma regler och lagar som azerbajdzjanska medborgare”.

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan höll under eftermiddagen en konferens där han underströk att det nu är upp till de ryska fredsbevarande styrkorna på plats att garantera säkerheten för armenierna. Han påpekade även att han fick reda på avtalet om eldupphör genom offentliga kanaler, och inte de direkta telefonlinjer som regeringen annars har med Nagorno-Karabach.

Den förra statssekreteraren för Nagorno-Karabach, Artak Beglarjan, som avgick för bara två veckor sedan anklagar Armenien för att ha övergivit dem i ett inlägg i sociala medier.

“Vi blev omringade och ensam och till och med moder Armenien försakade oss.”

I Armeniens huvudstad Jerevan rapporterades under tisdagskvällen stora protester ske mot regeringen. Både demonstranter och poliser skadades i sammandrabbningar.

Därtill meddelar många att de inte har fått tag på sina släktingar och vänner som bor i de områden som Azerbajdzjan intagit. Det finns icke-verifierade uppgifter om att armenier stannat kvar bakom positionerna och fortsatt kampen mot Azerbajdzjan, bland annat i staden Martakert i nordöstra Nagorno-Karabach.

Efter kriget 2020 och invasionen av Armenien i september 2022 skedde det viss fördröjning med uppgifter om antalet döda och videor på förmodade krigsbrott.

Azerbajdzjan förnekar att de anfallit civila områden, trots att bilder tydligt visar att så skett. Människor på plats som vi talat med berättar hur de sprungit till skyddsutrymmen i panik.

Blankspot följer situationen och publicerar fler artiklar när vi vet mer.

Toppbild: Barn gömmer sig i en källare under beskjutningarna av Stepanakert. Foto Siranush Sargsyan.