Nyheter om

Tiotusentals flyktingar väntar de närmsta dagarna – Blankspot åker till Armenien

Efter Azerbajdzjans offensiv mot Nagorno-Karabach har flyktingströmmarna anlänt till Armenien. Blankspots Rasmus Canbäck åker dit för att bevaka vad som sker.

Under söndagseftermiddagen kom de första rapporterna om att flyktingar från Nagorno-Karabach anlänt till Armenien.

Det trots att den armeniska premiärministern Nikol Pasjinjan ett par dagar tidigare sagt att lämna Nagorno-Karabach inte ska vara varken ”plan A eller plan B”, men att Armenien är redo om så sker.

Sedan armén i Nagorno-Karabach lagt ner vapnen till följd av förra veckans offensiv har armenier i regionen vädjat till världssamfundet att öppna Latjinkorridoren för en humanitär passage.

Den förra statssekreteraren och ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Nagorno-Karabach, Artak Beglarjan, skrev på X att det är enda utvägen.

Offensiven medförde att tiotusentals människor blev hemlösa.

Azerbajdzjan stod inledningsvis kvar vid att korridoren in i Armenien inte skulle öppnas, men landets president Ilham Alijev meddelade slutligen att envägsbiljetter kan erbjudas.

Det är ett erbjudande som många verkar ta.

En massflykt har kallats av folkmordsforskare så väl som internationella experter för ”en etnisk rensning av Nagorno-Karabach”.

**

Blankspots reporter Rasmus Canbäck åker i dag till Armenien för att bevaka flyktingströmmarna. Han förväntas anlända vid gränsen på tisdag.

Vill du stötta Blankspots fortsätta rapportering kan du bidra till vår läsarfinansierade journalistik här. Vi vet att alla inte har råd att betala för journalistik. Därför är alla våra reportage och artiklar fria att läsa. Men vi hoppas att några av er kan bidra så vi kan fortsätta rapportera från Armenien och situationen i Nagorno-Karabach.

Toppbild: Människor i Nagorno-Karabach packar sina bilar för att lämna. Foto Marut Vanyan