Nyheter om

Talibanerna vänder upp och ner på Kabul

Den senaste tiden har talibanerna utförd en lång rad husrannsakningar i lägenheter och hus i Kabul. Officiellt är det en insats mot ”brott och kriminalitet”. Men många kvinnor i huvudstaden känner stor rädsla när det bultar på dörren. Det rapporterar Blankspots reporter i Kabul.

Flera afghanska kvinnor som försörjer sina familjer har i veckan uttryckt oro över myndigheternas dörrknackningar och räder i stadens bostadsområden. 

Den sittande regeringen har dragit igång en omfattande operation där de vänder upp och ner på Kabul och angränsande provinser för att leta efter ”illegala vapen” och ”kidnappare” – enligt de officiella talespersonerna för det islamska emiratet Afghanistan. 

En av de kvinnor som är rädda, berättar för Blankspot att hon tidigare var både regeringsanställd och soldat i armén. 

– Min man var en del av de afghanska försvarsstyrkorna i tio års tid men dog i Helmandprovinsen för sju år sedan. 

Sedan dess har hon skött hushållet själv och dragit in pengar till sig själv och de fem barnen. När mannen dog och barnen blev faderlösa, tog hon själv värvning i armén för att kunna försörja familjen. 

– När jag kom hem med uniformen på första gången skrek det minsta barnet ”Pappa!” eftersom hon trodde att han kommit tillbaka. Men livet i uniform var hårt och jag trodde många gånger att jag skulle gå samma öde till mötes som min man, säger kvinnan som vill vara anonym.  

Hon vill av säkerhetsskäl inte berätta allt om sina år i armén, men konstaterar att när väl talibanerna tog över så blev hon av med jobbet. 

– Jag lämnade in mina vapen till de nya befälhavarna men behöll min uniform och mitt id-kort, berättar hon. 

I förra veckan knackade en grupp militärer på dörren och när hon öppnade frågade de efter hennes man. 

– Jag svarade att han var bortrest men att han skulle vara hemma om någon vecka, varpå de sökte igenom hela lägenheten och vände upp och ner på allt. 

När de hittade uniformen blev de övertygade om att det också fanns vapen i huset. 

– Jag sa till dem att uniformen inte var min utan hade tillhört en släkting. 

Efter att ha vänt upp och ner på alla möbler och dragit ut alla lådor tog de med sig uniformen och gick. 

– När de hade gått så kände jag att det finns ingen framtid här i Kabul.

**

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. 

Läs även: Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Läs även: Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn