Blankspot om

Talibanerna rekryterar bland de utvisade afghanerna

Elva personer flögs under natten mot tisdagen i förra veckan till Afghanistan i ett chartrat flygplan: Flight QS4482 från Stockholm till Kabul. Bara några dagar senare försökte Talibanerna rekrytera en av de utvisade. En av ungdomarna, vi kan kalla honom Sharif, försökte in i det sista undvika att bli utvisad från Sverige. Med hjälp av frivilliga […]

Elva personer flögs under natten mot tisdagen i förra veckan till Afghanistan i ett chartrat flygplan: Flight QS4482 från Stockholm till Kabul. Bara några dagar senare försökte Talibanerna rekrytera en av de utvisade.

En av ungdomarna, vi kan kalla honom Sharif, försökte in i det sista undvika att bli utvisad från Sverige. Med hjälp av frivilliga på plats vid Migrationsverkets förvar i Märsta lämnade han in en ansökan om att få sin utvisning uppskjuten. Men hans ansökan avslogs. Ett dygn senare befann han sig i Afghanistan.

Strax efter ankomst gick gruppen av utvisade skilda vägar.

– Jag vet inte var de andra är, jag har inte fått hjälp av någon, skriver han från vad han själv beskriver som ett slitet hus i Kabuls utkanter.

Sharif hamnade i en lägenheten med för honom okända missbrukare. Han hade inte någon annanstans att ta vägen. Ovissheten har också fått honom att överväga att tacka ja till ett erbjudande från talibanerna.

– Jag tänkte börja jobba med dem. De betalar bra, skriver han.

– Det låter farligt.

– Ja, men vad ska jag göra? Jag har ingenstans att ta vägen.

– Ska du börja nu direkt?

– Ja. Min internettid är slut. Jag måste gå. Hejdå.

Redan innan gruppen sattes på planet varnade afghanistanexperten Anders Fänge för att ungdomarna riskerades att rekryteras av talibanerna.

– De här grabbarna kommer till ett ett av världens fattigaste länder med en militär och politisk kris. Dessutom en icke-fungerande stat som just nu tar emot 10 000- tals flyktingar som tvingats tillbaka från Pakistan och Iran. Så att de kommer få ett “värdigt mottagande” kan man bara glömma, säger Anders Fänge på telefon.

Han menar att den afghanska regeringen kommer att vidta symboliska åtgärder. Som att se till att det blir en mottagningshall på Kabuls flygplats, efter det är de helt utlämnade.

– I bästa fall får de hjälp en vecka eller två, men sedan är det upp till dem själva och om det inte har en familj eller ett socialt nätverk som kan erbjuda trygghet är de utelämnade åt kriminalitet, enkla dagsjobb, eller att värvas som soldater i den afghanska armén som lidit stora förluster och behöver förstärkning. Ett annat alternativ är att gå med i Talibanerna som betalar mer. För att inte tala om IS som betalar bäst, säger Anders Fänge.

 

**

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

Läs mer: En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet.

**

Följ Uppdrag Afghanistan:

 

Den sista veckan har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Vi har också startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.