Nyheter om

Talibanerna positiva till återupptagna deportationer av asylsökande från Europa

En av talespersonerna för Afghanistans nya talibanregim sa till den österrikiska tidningen Kronen Zeitung under måndagen att man skulle acceptera alla afghanska migranter vars asylansökningar avslagits i Europa – men sedan ställa dem inför rätta när de återvänder. Det uppger nyhetsbyrån Reuters.

Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid sa i måndags till tidningen Kronen Zeitung att talibanerna är villiga att acceptera utvisade. Både de som utvisats på grund av begångna brott och de som fått avslag på sina asylansökningar. 

– Ja. De skulle då skickas till domstol. Domstolen skulle då behöva bestämma hur de skulle gå vidare med dem, sa Zabihullah till tidningen Kronen Zeitung när han tillfrågades om de skulle ta emot afghanska asylsökande.

Debatten i Österrike har under lång tid handlat om hur man kan fortsätta att deportera asylsökande från Afghanistan och den konservativa regeringen har nyligen sagt att man så snart som möjligt vill återuppta deportationerna. 

I väntan på att det är möjligt har Österrikes inrikesminister Karl Nehammer föreslagit att “deportationscentra” inrättas i grannländerna. 

Varför de skulle ställas inför rätta eller vilka straff som skulle kunna utdömas nämnde talibanernas talespersonen inte under intervjun.

Under intervjun upprepade talespersonen Zabihullah Mujahid att den kommande regeringen lovar att respektera kvinnors rättigheter ”inom ramarna för islamsk lag” och att det ska finnas möjligheter för kvinnor att utbilda sig och arbeta. 

Bild: Jan Chipcase – CC BY-SA 3.0