Nyheter om

“Talibanerna måste förstå att om de inte börjar respektera kvinnors rättigheter kommer deras regim att kollapsa”

Rapport från Kabul: 2021 var sämsta året för kvinnor i Afghanistan – någonsin. Det menar en kvinnorättsaktivist som Blankspot talat med.

När internationella människorättsorganisationser såg tillbaka på 2021 drog de alla slutsatsen att det varit ett dåligt år för kvinnors rättigheter i Afghanistan. 

Det sämsta på två decennier. 

När den förra regeringen kollapsade riskerades också 20 års framsteg när det gäller kvinnors rättigheter. Andra menade att talibanerna skulle respektera en del av de friheter som kvinnor numera hade. 

– Så här i början av det nya året har vi redan fått en föraning om hur 2022 kommer att bli för landets kvinnor: Ingen utbildning, försämrad hälsovård, och tillbakarullad yttrandefrihet, säger en ledande kvinnorättsaktivist i huvudstaden till Blankspot.

Enligt henne är oron stor över vad som kan hända i år. 

– När talibanerna tog över valde jag att stanna kvar. Jag vill fortsatt kämpa och kunna vara en röst för landets kvinnor och då måste jag bo här i Kabul. Den nya regeringen måste förstå att om de inte börjar respektera kvinnors rättigheter så kommer regeringen att kollapsa.

Även om trakasserier och klädregler stått i fokus menar hon att det verkligt allvarliga r att kvinnor nu stängs ute från utbildning över hela landet. 

– Det i kombination med att kvinnor som arbetat inom statsförvaltningen ersätts av män kommer att få stora konsekvenser.

Mot detta måste landets kvinnor organisera sig och protestera, menar hon.

Förutom talibanerna är det som oroar kvinnorörelsen i landet också omvärldens tystnad. 

– FN-organ skulle kunna göra en skillnad i det här läget, men det är för tyst. Vi måste fortsätta att ifrågasatta dubbelmoralen, då det den nya regeringen säger sig respektera kvinnor och har lovat försvara kvinnors rättigheter i enlighet med islams lagar. 

Foto: Arkivbild.

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. 

Läs även: Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Läs även: Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn

Läs även: Glädje och sorg i Kabul när snön äntligen föll