Blankspot om

Talibanerna dödshotade journalisten Khan

Den utvisningshotade journalisten Wares Khan, som Blankspot tidigare har berättat om, har fått ett skriftligt dödshot från Talibanerna. Men Migrationsverket ansåg inte att det var skäl nog för att han skulle få stanna i Sverige. I måndags skulle journalisten Wares Khan utvisas till Afghanistan, men av ännu oklar anledning sattes han aldrig på det chartrade […]

Den utvisningshotade journalisten Wares Khan, som Blankspot tidigare har berättat om, har fått ett skriftligt dödshot från Talibanerna. Men Migrationsverket ansåg inte att det var skäl nog för att han skulle få stanna i Sverige.

I måndags skulle journalisten Wares Khan utvisas till Afghanistan, men av ännu oklar anledning sattes han aldrig på det chartrade planet tillsammans med 11 andra afghaner. Blankspot kan nu berätta att Wares Kahn hade hotats från talibanernas högsta ledning men att Migrationsverket ändå ville utvisa honom.

I ett brev som är skickat från militärrådet i det islamska emiratet i Afghanistan uppmanas han att infinna sig hos talibanrörelsen.  Han anklagas för att ”sympatisera med de otrogna och vara ett stort hinder mot rekryteringen av unga” till talibanerna.

Brevet handlar om ”avfällingen” Wares och om han inte infinner sig kommer han att straffas med döden.

I Migrationsverkets beslut om utvisning avfärdas denna hotbild. Migrationsverket hävdar att Wares uppgifter om hotbilden mot honom, inklusive brevet från talibanerna, var ”allt för vaga och detaljfattiga” och att det inte finns skälig anledning att tro att han löper sådana risker som han själv hävdar.

På Wares Kahn egen Youtubekanal och på Malmö-TV finns intervjuer och inslag om talibanerna och IS. Inslagen är på svenska, pashtu och dari. Flera av klippen har tusentals tittare och via livesändningar på Facebook når han en stor publik i landet och förskingringen.

Hans arbete med att bevaka utvecklingen i Afghanistan som journalist är också det som har skapat hotbilden.

– Talibanerna har sett mina filmer. Jag beskriver i reportage hur talibanerna arbetar med att lura barn att bli självmordsbombare. I utbyte mot fickpengar och godis sätter de sprängämnen på barnen som fjärrutlöses, säger Wares Khan och trycker symboliskt tummen mot handen.

Att han var en känd person blev han medveten om när han efter att ha fått avslag på sin ansökan om asyl återvände till Afghanistan 2015 i ett försök att bygga upp sitt liv.

Det visade sig svårt.  Hans år i Europa ledde till en stigmatisering och många i byn såg honom som ”oren”. Talibanerna styrde hans hemby och möjligheterna för fri journalistik var om möjligt än mindre än när han flydde som 19-åring.

– Jag låg lågt och klädde mig så att jag inte stack ut, men fastnade efter en tid i en av talibanernas vägspärrar, berättar Khan.

Bland gruppen av talibaner fanns det några som kände igenom honom från TV.

– Ah det är Wares, vi har sett dina filmer på mobilen, sade de.

Han hölls kvar mot sin vilja och hotades med avrättning men lyckades fly under morgonbönen dagen efter. Först flydde han från talibanerna och sedan ut ur landet och tog sig för en andra gång via Bulgarien tillbaka till Sverige.

Så fort han satte sin fot på svensk mark fördes han till migrationsverkets förvar i väntan på ny utvisning.

– Även om jag skulle försöka radera alla mina filmer så finns de hundratals andra kvar. Jag kan inte ta bort all journalistik jag gjort från Internet, säger han uppgivet.

Kvar hos bulgarisk gränspolis var hans pass vilket kunde bevisa att han varit i Afghanistan – något som Migrationsverket inte trodde på. Man ansåg inte heller att han riskerade något genom att återvända.

Inte heller fotografier på honom i Afghanistan har fått migrationsverket att pröva hans ärende på nytt.

Hans dröm i dag är densamma som han hade som 19-åring: Att arbeta som reporter. Det han saknar mest i förvaret är videokameran och mikrofonen. Om han fick uppehållstillstånd är det första han skulle göra att börja studera.

– Jag skulle börja läsa SFI direkt och sedan läsa vidare till journalist. Jag är hungrig på nyheter dygnet runt.  En journalist som inte kan jobba är en halv människa.  En del människor är glada om de får köra sin BMW. Jag är glad om jag har publicerat något bra.  Det är min dröm, säger han.

Bild: Malmö TV

**

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

**

Följ Uppdrag Afghanistan:

Det sista dygnet har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Blankspots redaktion hade under gårdagen möte med det tänkta teamet och de kommer att resa så fort det är möjligt med avseende på visum och säkerhetsförberedelser.

Under tiden så har vi startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.