Nyheter om

”Sida ska prioritera de mänskliga rättigheterna”

Den politiska ledningen på UD har följt Blankspots rapportering om det indragna stödet till tortyroffer i Transnistrien. Statssekreterare Ulrika Modéer menar att Sverige aldrig ska prioritera ner stödet för de mänskliga rättigheterna, det har UD gett Sida tydliga instruktioner om. Det var Sida som fattade beslutet att avbryta biståndet till stöd för personer som utsatts […]

Den politiska ledningen på UD har följt Blankspots rapportering om det indragna stödet till tortyroffer i Transnistrien. Statssekreterare Ulrika Modéer menar att Sverige aldrig ska prioritera ner stödet för de mänskliga rättigheterna, det har UD gett Sida tydliga instruktioner om.

Det var Sida som fattade beslutet att avbryta biståndet till stöd för personer som utsatts för tortyr i Transnistrien. Den politiska ledningen på UD i Stockholm var inte informerad. Det berättar Ulrika Modéer som är statssekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin.

Ulrika Modéer har inte kunskap om detaljerna bakom Sidas beslut men menar att Sverige aldrig ska prioritera ner arbetet med de mänskliga rättigheterna. På den punkten är UD:s instruktioner mycket tydliga, inte minst för biståndet i Östeuropa.

– Jag ska inte gå in och bedöma hur det här enskilda beslutet fattades men jag hoppas och tror att Sida har ett konstant lärande och att det också finns ett lärande på ambassaden, säger hon.

Enligt Sida fanns det en målkonflikt i fallet med tortyroffren från Transnistrien. Det arbete som organisationen PromoLex gjorde förhindrade möjligheterna att få Transnistrien till förhandlingsbordet. Därför avbröts biståndet.

Hur realistiskt tror du att det är att man får igång fredsförhandlingarna med Transnistrien när biståndet är stoppat?

– Jag har inte följt den förhandlingen men jag kan konstatera att mänskliga rättigheter är en central del av ett långsiktigt fredsarbete. Generellt anser jag att man ska kunna ge stöd till MR- organisationer även om man stöder en fredsprocess, säger hon.

Kommer ni att titta närmare på det som hände i Transnistrien?

– I torsdags gav vi Sida i uppdrag att titta på olika typer av lösningar för hur man kan jobba med nya typer av stöd för att motverka det som kallas ”minskat demokratiskt utrymme”. Ur den diskussionen tror jag att vi kan hitta nya vägar för att se hur vi kan jobba med mänskliga rättigheter i besvärliga kontexter, säger hon.

Så i det uppdraget kan Sida titta på vad som hände i Transnistrien?

– Ja, och på andra erfarenheter som vi har haft under åren.

 

**

Läs Blankspots reportage från Transnistrien här.

Mer läsning: SIDA stoppade bistånd efter hot från KGB.

Uppskattade du reportaget? Vill du läsa mer? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta ta fram grävande utrikesjournalistik. Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp och bidra till nästa reportage.

 

Bild: Kristian Pohl