Blankspot om
Sverige gav grönt ljus för bistånd till Eritrea
Den svenska regeringen stöttade EU-kommissionens förslag att ge Eritrea drygt två miljarder kronor i bistånd i slutet av 2015. Beslutet har fått hård kritik bland annat från Europaparlamentet som menar att det kan leda till ökat förtryck i det isolerade landet. Europaparlamentet har under lång tid kritiserat EU:s bistånd till Eritrea, senast i en hårt […]
Av Nils Resare 21 juni, 2016
Den svenska regeringen stöttade EU-kommissionens förslag att ge Eritrea drygt två miljarder kronor i bistånd i slutet av 2015. Beslutet har fått hård kritik bland annat från Europaparlamentet som menar att det kan leda till ökat förtryck i det isolerade landet.
Europaparlamentet har under lång tid kritiserat EU:s bistånd till Eritrea, senast i en hårt formulerad resolution i mars 2016. Flera av de svenska parlamentarikerna anser att biståndet, som bland annat går till energi och förvaltningssatsningar, gynnar regimen i Eritrea och att det därför borde stoppas.
I sin resolution ifrågasätter parlamentet EU:s biståndssatsningar eftersom det pågår grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna i landet. Bland annat nämns den svenske journalisten Dawit Isaak som har suttit fängslad i 14 år utan rättegång.
Men Sveriges regering försvarar biståndet. Genom sin plats i EU:s ministerråd hade regeringen i december möjlighet att protestera mot beslutet att bevilja det slutna landet nya pengar. I stället valde man att stötta en ny femårig satsning. Sammanlagt kommer omkring två miljarder kronor att betalas ut.
Enligt UD kommer Sverige att “följa genomförandet av programmet noggrant”, samtidigt som man för en dialog med Eritrea på olika nivåer.
– Vår bedömning är att EU:s bistånd ger en plattform för en viktig politisk dialog med Eritrea och stöd för att förbättra sammhällsstyrningen och de mänskliga rättigheterna, skriver UD:s kommunikationschef Anna Björkander i ett e-mail till Blankspot.
Men detta duger inte, menar den liberale europaparlamentarikern Cecilia Wikström, som bland annat är engagerad i fallet med Dawit Isaak.
– Jag skäms över att Sverige inte har protesterat mot EU:s bistånd i ministerrådet, säger hon.
Enligt Cecilia Wikström har Sverige fört samma politik, och tysta diplomati, utan att lyckas.
– I 14 år har en svensk medborgare, Europas enda samvetsfånge, lidit för att vi inte har klarat det här. Diplomatin kan inte vara så tyst att den inte åstadkommer någonting. Det är dags att byta taktik, säger Cecilia Wikström.
UD hävdar å sin sida att biståndet ger öppningar för viktiga diskussioner med Eritrea om bland annat rättsväsendet och fängelsesystemet. Samtidigt arbetar man för att få ut Dawit Isaak.
– När det gäller Dawit Isaak arbetar regeringen och UD aktivt och målmedvetet och ser över alla möjliga vägar framåt med syfte att nå resultat för att Dawit Isaak ska släppas, skriver Anna Bjökander från UD.
Cecilia Wikström menar att det är uppenbart att regeringen har misslyckats.
– Det här är ett luftslott och det är dags att punktera myten om den tysta diplomatin nu, säger hon.
Bilden är en del av PR-kampanjen för EU:s biståndssatsningar i Eritrea
Under de senaste dagarna har Blankspot publicerat tre länge reportage inifrån Eritrea. Del ett fokuserade på diasporan i Sverige, del två handlade om Eritrea inifrån och i den tredje delen fokuserade reportaget på relationen mellan Eritrea och omvärlden. I reportagehubben kan du se allt kring publiceringen.