Nyheter om

Sverige fortsatt strängast för afghaner bland EU:s största mottagarländer

Enligt ECRE, en allians av 110 icke-statliga organisationer i 41 länder, visar årets siffror att Sverige fortsatt är strängast i klassen när det kommer till att bevilja asylansökningar från afghaner.

Afghaner har helt enkelt större chans att få stanna i många andra EU-länder än Sverige.

Bara Österrike är lika strängt som Sverige när det kommer till att bevilja asyl för afghanska medborgare det visade Eurostats statistik på området i fjol.

Enligt ECRE har Sverige nu en beviljandeandel på 33 procent. Att jämföra med 73.4 % i Finland, 52,2 % i Tyskland och 98,4 % i Italien.

Från Migrationsverkets sida ser man dock inte på frågan om beviljandegrad som något det går att vara generös eller inte kring.

– Vi har följt, till punkt och pricka, det nationella regelverk som finns och det internationella regelverk som finns. Migrationsverket följer regelverk, och detta bekräftas av domstolarna, sa Mikael Ribbenvik, generaldirektör vid Migrationsverket, i fjol till SVT Nyheter.

Samtidigt har Sverige de senaste åren tagit emot betydligt större antal asylsökande afghaner än de flesta andra EU-länder. I Sverige med tio miljoner invånare avgjordes 5 600 ärenden första halvåret i 2018. Detta kan jämföras med Italien med sina dryga 60 miljoner invånare som bara avgjorde 560 stycken ärenden.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.