Nyheter om

Studentprotester i Albanien

Tusentals albanska studenter protesterar med krav på lägre terminsavgifter och mer pengar till utbildning, i bakgrunden finns också ett missnöje med regeringen.

Protesterna mot universitetsavgifterna i Albanien är inne på sin sjunde dag. Men bakom de ekonomiska kraven uppger många demonstranter att de är trötta och besvikna på den nuvarande socialistiska regeringens prioriteringar, som studenterna menar favoriserar landets rika.

Albaniens premiärminister Edi Rama har upprepade gånger försökt skapa en “dialog” med upprorets organisatörer men mötet har skjutits på framtiden efter att antalet demonstranter minskat under veckan.

1990 var det studentprotester som drev på den dåvarande kommunistregimens fall och landet hade den 8 december en allmän helgdag för att uppmärksamma dem. En ledig dag som många använde till att demonstrera på.

Foto: Kristina Millona

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.