Blankspot om

Stort pådrag inför omröstning till säkerhetsrådet

In i det sista arbetar UD med att övertyga FN-diplomaterna i New York om att rösta in Sverige i säkerhetsrådet. Totalt kommer det att behövas 129 röster för en plats i stormakternas finrum.  På tisdag den 28 juni klockan fem inleds omröstningen i FN:s generalförsamling. Sverige konkurrerar med Nederländerna och Italien om två platser i […]

In i det sista arbetar UD med att övertyga FN-diplomaterna i New York om att rösta in Sverige i säkerhetsrådet. Totalt kommer det att behövas 129 röster för en plats i stormakternas finrum.

 På tisdag den 28 juni klockan fem inleds omröstningen i FN:s generalförsamling. Sverige konkurrerar med Nederländerna och Italien om två platser i den västeuropeiska gruppen. Om generalförsamlingens alla 193 länder är närvarande vid omröstningen kommer Sverige att behöva 129 röster för att få en kvalificerad majoritet.

Enligt Johan Tegel, pressekreterare på UD, kommer Sveriges kampanj pågå in i det sista. Margot Wallström och flera svenska toppdiplomater är på plats i New York för att övertyga ländernas FN-ambassadörer om att lägga sin röst på Sverige.

Medieuppmärksamheten är stor inför omröstningen.  Bland andra är Expressen och SVT på plats och de kommer direktsända omröstningen. Det går också att följa omröstningen på FN:s TV station : http://webtv.un.org

Blankspot har sedan i vintras rapporterat om den svenska kampanjen. Du hittar våra artiklar här:

Så lobbar Sverige för en plats i säkerhetsrådet

Wallström försöker vinna Saudiarabiens röst till säkerhetsrådet

Biståndsministern lobbar bland sjunkande ö-nationer

Självcensuren sprider sig på UD