Nyheter om ,

Stort genomslag för reportaget om döden på arbetslinje 219

Blankspots reportage om arbetsplatsolyckan i Ronneby har fått ett stort genomslag i veckan. Det är en av årets mest lästa texter både hos Blankspot och hos Dagens Nyheter där texten också publicerades.

I en ledare dagen efter skriver DN:s ledarredaktion ”Varför fick den nyanställda Julia på Tarkett i november gå in till maskiner som man tidigare aldrig tilläts närma sig ensam, och som enligt svensk lag nu för tiden dessutom borde ha varit försedda med grindar som automatiskt slog av apparaturen så snart de öppnades? ”

Man tar också upp att på det ”statliga gruvverket LKAB dog en annan Julia några månader tidigare, efter att ett rostigt stålgallergolv gett vika, många meter upp i luften. 50 larm om sönderrostade golv inne i anläggningen hade vid det tillfället inrapporterats, enligt ”Kaliber” (Sveriges Radio 3/12 2018). Hon var inte heller den första att falla igenom.”



Yonna Waltersson som är chefredaktör på tidningen Arbetet skriver på Facebook efter att ha konstaterat att det tragiska hänt: ”På ett plan är jag samtidigt glad att DN tagit in detta viktiga blankspot-reportage. Länge har fackförbundspressen ensamt fått stå för rapporteringen om denna dystra utveckling och jag har verkligen saknat en vettig nyhetsvärdering från de stora medierna när det kommer till arbetslivsfrågor. Döden på jobbet borde vara förstasidesnyhet och inte tillåtas stanna vid en notis. Det borde fler inse. För som det är nu är frågan för lågt prioriterad och tyvärr slipper de ansvariga allt för ofta undan.”



Vår ambition att genom reportaget sätta ljuset på frågan om det ökande antalet olyckor på arbetsplatser har uppfyllts och visar också på journalistikens kraft. Denna gång blev det inte bara en notis.

I efterdebatten har det också lyfts fram att Arbetsmiljöverket inte får de pengar de äskat av regeringen i vårändringsbudgeten 2019 utan tvingas dra ner på antalet inspektörer.

Dagens Nyheters ledarredaktion skriver också att ”Bara genom så enkla och grundläggande åtgärder som att följa lagen och säkerhetsföreskrifterna, se till att det finns nödvändig skyddsutrustning, förbättra luften och minska faktorer som ökar stress vore nästan allt vunnet. Och så måste arbetsgivaren lyssna på de anställda, när de rapporterar problem.”

Läs reportaget hos blankspot.se här och hos DN här. Här kan du läsa mer om arbetet med reportaget. 

Hjälp oss skriva mer om Sverige!

Blankspot gör en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap som vi hoppas att du vill vara en del av. 

Med Verkliga Sverige vill vi lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser.  På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag?

Vill du bidra med din egen berättelse från de platser som Selma Lagerlöf skrev om eller har idéer och tips till vår resa genom Sverige? Gå med i facebookgruppen "Verkliga Sverige"