Blankspot om

Stort genomslag för Eritrea-reportagen

Under de senaste dagarna har vi publicerat tre längre reportage inifrån Eritrea. Del ett fokuserade på diasporan i Sverige, del två handlade om Eritrea inifrån och i den tredje delen fokuserade reportaget på relationen mellan Eritrea och omvärlden. I reportagehubben kan du se allt kring publiceringen. Reportageserien sampublicerades med Expressen och resulterade i åtta sidor […]

Under de senaste dagarna har vi publicerat tre längre reportage inifrån Eritrea. Del ett fokuserade på diasporan i Sverige, del två handlade om Eritrea inifrån och i den tredje delen fokuserade reportaget på relationen mellan Eritrea och omvärlden. I reportagehubben kan du se allt kring publiceringen.

Reportageserien sampublicerades med Expressen och resulterade i åtta sidor per dag i papperstidningen och digitalt på Expressens Geo-sajt. Här finns del ett, del två och del 3.

Dagen före reportaget släppte vi en trailer och sedan under dag ett även en 360-film om arbetet bakom kulisserna där tittaren kunde vara med på plats i Eritrea. Alla som var Blankspot prenumeranter fick även hem printade bilder och en del av den första reportagedelen före alla andra.

I den första delen kunde vi avslöja att presidentens rådgivare berättade att Dawit Isaak behandlades bra. Något som också Expressen skrev om när jag intervjuades.

Samma budskap kom sedan även i veckan från Eritreas utrikesminister vilket aktualiserade reportaget ytterligare. Intervjuer gjordes med Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Kulturnyheterna, ETC och Sveriges Radio. Även Dagens Nyheter skrev och kommenterade händelseutvecklingen.

Även Expressen spelade in ett studiosamtal om reportaget och Eritrea som land.

Under hela perioden och även under publiceringen har alla som prenumererat på Blankspot kunnat följa processen bakom kulisserna i den exklusiva facebookgruppen #blankspot4. Där diskuteras nu vad som är nästa steg och hur man tar allt vidare med nya reportageresor.

I samband med att reportaget publicerades ordnade Blankspot också ett unikt samtal om Eritrea som kan ses i efterhand här. Samtalet refererades av Sveriges Radio här.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.

Vi har rapporterat om hur telefonlinjerna öppnats mellan Asmara och Addis Abeba. Om hur Ethiopian Airlines ska börja trafikera luftrummet igen. Om nyöppnade hamnar och ambassader. Men också om bakslagen. Nedstängningen av gränsen och nu om hur kriget riskerar att sprida sig i regionen.

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.