Nyheter om

Stöd reportageserien från Verkliga Sverige

Blankspot gör en resa genom Sverige under tre år. Det blir 340 mil av svenska landskap och nu är det dags för Blekinge.Allt sedan starten har våra supporters efterfrågat reportage från Sverige. Till slut fann vi ramen för detta och gav oss ut på en reportageresa i Nils Holgerssons fotspår. När Selma Lagerlöf skrev läseboken Nils Holgerssons underbara resa skedde det på uppdrag av folkskollärarna, för att göra en ny bok för folkskolorna för att öka bildningsnivån bland de barn som hade minst ekonomiska resurser. I en berättelse fylld av fantasi gavs sedan tanken frihet och demokratin luft under vingarna.

De förändringar Sverige går igenom idag, från industri- till kunskapssamhälle, medför både utmaningar och möjligheter. Globalisering, urbanisering och digitalisering skapar klyftor, men även hopp och framtidstro. Vi hoppas kunna skildra detta på ett mångfacetterat sätt. Vi publicerar vid sidan av reportage i longreadformat från de landskap vi besöker även kulturanalyser. De kommer specifikt djupdyka i hur demokratin tillämpas i vardagen och vilken roll  de traditionella folkbildningsaktörerna har idag.

Vi  har nu lämnat Skåne och satt kurs mot Blekinge. Läs mer här.  

Vårt mål med Blankspot är att bevaka vita fläckar och ge människor en röst. Vi vill också att journalistiken ska tillhöra er som finansierat den och att berättelserna får bästa förutsättningar att nå så många som möjligt. Därför är det fritt fram att återpublicera och översätta våra reportage. Läs gärna detta innan. 

**

Genom att stödja Blankspot hjälper du oss att fortsätta reportageserien. Du kan stödja oss på många olika sätt. Facebook: här finns insamlingen på Facebook för denna reportageserie alternativt att du startar en egen insamling för Blankspot. Du kan också swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller använda Patreon. Du kan också prenumerera för 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året. Som supporter får du vårt särskilda nyhetsbrev och inbjudningar till redaktionella evenemang.

Ju mer stöd desto fler reportage.