Nyheter om

Statsbesöket är igång – följ de första reaktionerna här

I dag landar Eritreas president Isaias Afewerki i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba för ett tre dagar långt statsbesök hos premiärministern Abiy Ahmed som tillsammans avslutat det 20 år långa kriget. Här följer vi minut för minut utspelen och reaktionerna.

Lördagen den 14 juli klockan 08.11Lördagen den 14 juli klockan 08.40

 

Planet landar strax och många från flygplatsen Bole strax söder om Addis Abeba. Under de senaste dagarna har myndigheterna i Etiopien uppmanat befolkningen att ge Eritreas president samma välkomnande som Abiy Ahmed fick i Eritra för att visa sitt stöd till fredsprocessen.

Lördagen den 14 juli klockan 09.41Lördagen den 14 juli klockan 09.59 

Vid flygplatsen så ska enligt andra källor på twitter även Debretsion Gebremichael, ordf för TPLF mött upp. Om detta stämmer är det något som ses som väldigt bra för fredsprocessen. TPLF har annars av många målats ut som hotet mot fredsprocessen.

Kortegevägen in till huvudstaden kantades av tusentals etiopier klädda i vitt med palmblad i händerna.

Vid den officiella lunchen demonstrerades de nya relationerna med skratt och omfamningar. Abiy försäkrade att hans gäst är ”älskad, respekterad och saknad av det etiopiska folket”.

– Vi är inte längre invånare i två länder. Vi är ett folk, sade Isaias till de som bjudits in till lunchen.

Lördagen den 14 juli 13.11

Lördagen den 14 juli 13.26Lördagen den 14 juli 21.07 

Besöket ska pågå i tre dagar. Under besöket ska bland annat Eritreas ambassad åter öppnas, enligt det etiopiska etermediebolaget Fana.

 

 

**

Insamling för att skicka en fredskorrespondent till regionen. Historia skrivs nu och vi vill tillsammans med dig vara med och skildra den. Blankspot har genomfört två reportageresor till regionen de senaste åren och vi samlar nu in resurser för en tredje. Läs mer om insamlingen här. 

Vi vill rapportera från bägge länderna genom ett egna team, men också genom samarbeten med lokala journalister. Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli supporter. 

Följ arbetet med reportagen i facebook-gruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.