Analys om

Stakston: Låt inte Snowdens avslöjanden falla i glömska

År 2013 chockade den 29-åriga Edward Snowden världen när han bröt med den amerikanska underrättelsetjänsten och avslöjade deras omfattande övervakningsprogram. Nu, sex år senare, berättar han för första gången om sin roll i uppbyggnaden av detta system och varför han till slut bestämde sig för att röja det.

Edward Snowdens biografi ”I allmänhetens tjänst” publiceras nästa vecka. I boken kommer han berätta i detalj om hur det var att bygga ett system för övervakning tills det egna samvetet fick honom att inse att han behövde rasera det.

Kanske kan boken bli den nödvändiga sparken i baken för en utveckling där de flesta allt oftare aningslöst delar med sig av mer och mer av data i takt med digitaliseringen. Snowdens tidigare avslöjande behövs som en nyttig påminnelse om dataintegritet och övervakning. Förhoppningsvis leder reflektionen om hur utvecklingen sett ut sedan dess också om nya strategier för framtiden. Hos allmänheten samt hos de företag vars affärsmodell bygger på datainsamling.

Blankspot arrangerar tillsammans med Right Livelihood Foundation, Amnesty och Leopoard förlag ett samtal under världssläppet den 17 september. Lyssna gärna på Snowden från Internetdagarna 2016 som en introduktion till den fortsättning som biografin kan ge.

Boken släpps synkront och har omgärdats av ett stor hemlighetsmakeri. Idag budas ett exemplar av boken till mig inför samtalet på måndag. Jag är extra nyfiken på Snowdens analyser av utvecklingen och sambandet mellan det han varit med och byggt upp och utvecklingen idag. Vad har blivit värre och har något förbättrats?

Smidighet vinner nästan alltid över den egna integriteten. I rasande takt godkänns användarvillkor utan att de ens skummas igenom och det är lätt att tänka ”men äsch jag har inget att dölja” och överlåta allt ansvar till tjänsteleverantören.

Data är möjlig att samla in överallt genom digital teknik från övervakningskameror, digitala köp i det kontantlösa samhället, ansiktsigenkänning, “Internet of Things” och AI. Ju mer som blir uppkopplat och insamlat desto mer möjligt är det att övervaka.

I Kina vet vi att datainsamlingen redan i dag används för att ge medborgare ett socialt kreditsystem, ett slags samhällsbetyg.

I dagarna pågår teknikkonferensen Gather i Stockholm. Under temat ”Övervakningsekonomin” lyfte här den digitala strategen Andie Chang fram hur den övervakning som pågår i Kina till stor del också uppskattas av medborgarna. Datainsamlingen bidrar helt enkelt till större trygghet.

Andie Chang exemplifierade det med att man köper ett helårskort på ett gym som sedan läggs ner efter tre månader. Förlorade pengar som man utan digital övervakning inte kan göra något åt. Bedragaren kan utan vidare flytta till nästa stad och genomföra samma bedrägeri där. När system saknas för att kontrollera någons kreditvärdighet innan man gör affärer eller möjlighet att stämma någon blir spelfältet öppet för alla möjliga bedrägerier.

Digital övervakning som ger ett digitalt samhällsbetyg blir alltså mer av ett positivt alternativ. Kanske bör det alltså också analyseras som en form av innovativ digital samhällsutveckling som effektivt kan ta tag i problem som mutor, kreditvärdighet och lagtillämpning.

Genom att lyfta fram att Kinas sociala kreditsystem också har positiva effekter för enskilda medborgare, ville Andie Chang uppmana åhörarna att i väst börja vända blicken lika mycket mot den egna dataanvändningen.

Även här pågår övervakningen redan. Allt mer data samlas hos ett fåtal aktörer och den utvecklingen riskerar att förvandla demokratier till autokratier –  envälden med all makt hos några få som äger all data.

Allt medan vi stirrar förskräckt på Kina och känner oss skyddade av att de allra mest dystopiska bilderna sker någon annanstans långt borta. Medvetenheten måste ökas och vi befinner oss sannerligen i ett läge där allt är både och. Tydligast gestaltas det av den oro som finns i många samtal liknande seminariet om övervakning på den pågående konferensen samtidigt som några av deltagarna implanterar ett chip.

**

ERBJUDANDE: Till dig som är betalande medlem har vi 10 platser till den svenska lanseringen av Edward Snowdens bok den 17 september klockan 18 på Rival.  Först till kvarn anmäl er före söndag klockan 24  – maila till info@blankspot.se

Lästips: Samtal med Edward Snowden (2016)