
Analys om Coronavirus
Stakston: Immunitetsintyg är en dålig idé
När människor tillfrisknar från covid-19 vill de snart kunna resa fritt igen. Hur ska det ske utan att vi råkar klyva samhället i två delar?
Av Brit Stakston 1 maj, 2020
Över hela världen finns det enligt WHO 1 031 502 personer som har tillfrisknat och 1 954 695 personer som just nu har milda symptom.
Allt fler människor blir friska och har en förhoppning om att vara immuna, åtminstone för en period, så de kan återgå till sin vardag. Alla längtar efter att kunna ge sig ut i samhället utan att behöva oroa sig för att smittas eller smitta andra.
De som varit sjuka vill ha tillbaks sin frihet och göra allt det man fyllde sitt liv med före coronaviruset spreds.
Snart är det dessutom dags för sommar och semester. Även om långflygningar säkert dröjer något år för semestrande vill man kunna resa fritt för att träffa anhöriga, göra kortare resor eller arbeta. Många lever också nära landsgränser och har under de stränga restriktionerna fått stanna på ena sidan av gränsen. Många familjer har också separerats från sina anhöriga i olika delar av världen
Min mamma är isolerad på ett ålderdomshem i Österrike. Från och med nästa vecka kan jag besöka henne utomhus inom de möteszoner som ålderdomshemmet erbjuder. Det är numer möjligt att boka tid och träffa henne om man bär munskydd, handskar och respekterar avståndsreglerna.
För bara några veckor sedan trodde jag inte det skulle vara möjligt att få träffa henne igen under hennes återstående livstid.
Om jag bara kan ta mig in i landet.
Österrike har precis som många andra länder infört gränskontroller mot samtliga grannländer. Det är dock möjligt att resa dit men alla resenärer måste uppvisa ett friskhetsintyg vid inresa som inte är äldre än fyra dagar.
Inkommande resenärer från EU- och Schengen kommer sedan behöva vara i karantän i 14 dagar.
Detta är åtgärder som verkar såväl avskräckande som logistiskt svåra under en vanlig semesterresa. Man vill säkerligen inte spendera 14 dagar i karantän innan man ens får starta sin semester. Vilket länder som är beroende av sin turism förstås är medvetna om.
Ett första exempel är hur Österrike från och med måndagen den 4 maj ger möjligheten för inresande att testa sig för covid-19 till en kostnad av 190 euro. Testet tar ett par timmar och testar man negativt slipper man dagarna i karantän.
I EU skedde i veckan en informell videokonferens med ministrar ansvariga för turism. Mötet initierades av den kroatiske ministern Gari Cappelli, mellan ministrar ansvariga för turism. På agendan var hur man ska kunna rädda semesterindustrin och underlätta för den fria rörligheten inom EU.
Generalsekreteraren för världsturistorganisationen, World Tourism Organization (UNWTO) deltog också under mötet och efterlyste kreativa, innovativa och pragmatiska lösningar för att stötta turismsektorn. Enligt Zurab Pololikashvili och UNWTO står turismbranschen för 12 procent av de arbetstillfällen som finns i EU. Mer än tre fjärdedelar av det internationella resandet inom EU skedde före coronautbrottet bland medlemsländerna.
Under mötet diskuterades också vikten av att, i samråd med epidemiologer, hitta sätt att underlätta resandet. Det kan innefatta en form av turistkorridorer och annat så som friskhetsintyg som visar att man är immun.
Detta lär dock dröja eftersom det i dagsläget är väldigt osäkert om man ens blir immun. WHO avfärdar alla såna tankar och skriver i ett uttalande att “det finns för närvarande inga bevis för att personer som har återhämtat sig från COVID-19 och har antikroppar är skyddade mot en andra infektion”.
Det är förståeligt på så många plan att allt fler länder börjar diskutera hur restriktioner ska kunna lättas och hur ett intyg som visar att man är frisk skulle kunna utfärdas. Startup-bolag och andra aktörer tar många initiativ för att utveckla olika alternativ.
I Tyskland såväl som i England har det setts som en tänkbar möjlighet att utfärda immunitesintyg i samband med att det genomförs masstestningar av antikroppar. I takt med allt fler tillfrisknade kommer trycket öka på att lösa detta också. Vaccinet lär dröja minst 12 – 18 månader.
Och även om WHO längre fram bekräftar att man med antikroppar är immun, åtminstone för två – tre år så finns det många andra allvarliga perspektiv att ta hänsyn till. Inte nog med att viruset redan drabbar de mest utsatta mest så vore det förödande att addera fler dimensioner av ojämlikhet.
Förmåner och deltagande i samhället som fullvärdig medborgare för dig som är immun och har råd att skaffa dig dessa immunitetsintyg. Och den som inte är det får inte samma möjligheter och kanske till och med utsätter sig för smitta för att kunna få det.
I tidningen Wired intervjuas forskare som betonar att forskningen är full av exempel på hur negativt det är för ett samhälle med inne- och utegrupper av detta slag. Den sociala sammanhållningen som finns i kampen mot viruset kommer att skadas negativt. Den gemensamma kampen mot viruset tappas bort. Det kan också få förödande personliga konsekvenser för en person som skaffat sig ett immunitetsintyg, äkta eller falskt, som sedan trots allt visar sig ha smittat ett stort antal personer. Eller smittar sig själv igen och blir allvarligt sjuk.
Hoppet får med andra ord stå till att det dygnet runt sker fortsatt forskning på såväl individens immunitet, flockimmunitet och ett nytt vaccin. Även om det sistnämnda lär ta minst 18 månader för att vara säkert.
Under tiden måste processen vara transparent så att oetiska aktörer inte kan kliva fram och tjäna pengar på människors desperata längtan efter att kunna bli en del av samhället igen.
Läs mer här:
“Immunity passports” in the context of COVID-19
Immunity passports aren’t a good way out of the coronavirus crisis
CoV: Flughafen bietet schnelle Tests an
Croatian tourism minister: Protocol on travel at EU level need to be adopted
Av Brit Stakston
Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!
Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.