Analys om , ,

Stakston i media: Rätt eller fel att stänga av Donald Trump?

Här är ett urval av medier där Brit Stakston kommenterat blockeringen av den sittande presidentens sociala medier.

Sveriges Radio:

I P1 Morgon debatterar Brit Stakston med journalisten Nils Funcke om sociala mediers nedstängning av den sittande presidenten. Var det rätt eller fel och vad betyder det för framtiden för sociala medier?

Här finns inslaget:

Svenska Dagbladet:

Facebook stänger av Trump på obestämd tid Artikel om att Trump återvänder till Twitter och manar till lugn. Det efter att Twitter och Facebook stängt av presidenten. Brit Stakston menar att avstängningarna tvingar plattformarna till ännu större ansvar för innehållet

Miljoner kan följa med till nya plattformar. Uppföljande artikel om nedstängningen av Trump och Stakston kommenterar det faktum att så många företag följt efter – är det bra för utvecklingen?

“Nedstängningen var precis det man behövde”: Riskerar nedstängningen att få konspirationsteorier att växa ytterligare? Brit adderar perspektiv av att extrema rörelsers digitala närvaro i öppna plattformar endast är toppen av ett isberg. Där förekommer de för öppen organisering och för att rekrytera och finns annars på ett antal mer gömda forum.

Dagens Media

Motiven bakom nedstängningen kommenteras av Emanuel Karlsten och Brit Stakston. Hon driver linjen om att det dels är resultat av allt strängare moderering under en längre tid och att det till stor del är krishantering. Dessutom påminner hon om att det endast är 20% av de amerikanska internetanvändarna som är på twitter samt att Trump inte alls följs av de flesta republikaner på twitter. Tvärtom så är demokrater mer aktiva.

Dagens Nyheter

Rätt av twitter att stänga av Donald Trump. I printutgåvan kommenterar Brit Stakston att det än en gång är så att det som sker runt Trump i sociala medier tar allt fokus på ett sätt som gör att nu handlar allt om själva nedstängningen.

“Hon säger att det finns en fara att frågan kring sociala medier-bolagens agerande mot Trump skymmer det verkliga allvaret.
– Det är ett ganska typiskt avslut för hela Trumps Twitterkarriär att fokus läggs på den frågan, snarare än på de på riktigt antidemokratiska händelser som skett. Det vill säga upprepade försök till valpåverkan, och högerextrema och vit makt-organisationer som startar våldsamma upplopp, säger Brit Stakston.”

Dagens ETC

Därför fortsätter Sverigedemokrater att stötta Trump.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.