Podcaster om ,

Specialpodd: Vad händer i Myanmar

Aung San Suu Kyi greps under morgonen den första februari tillsammans med flera andra av landets politiker. Under ett samtal på Clubhouse med Ami Hedenborg på svenska Amnesty och Alexander Jäätmaa från Svenska Burma kommittén diskuterades kuppen i Myanmar.

Lyssna på samtalet ”Statskupp i Myanmar – vad händer nu?” som Blankspot arrangerade på Clubhouse här.

Svenska Burmakommittén menade under samtalet att även om militären och det militärstödda partiet USDP gör detta för att utreda eventuellt valfusk, är det helt fel väg att gå:

– Det är oacceptabelt att militären på detta brutala sätt griper in och åsidosätter landets nyvalda parlament, säger Alexander Jäätmaa från Svenska Burmakommittén i ett samtal med Blankspot på appen Clubhouse. 

Alexander Jäätmaa menar att stämningen har trappats upp rejält mellan framförallt militären och regeringspartiet under den senaste veckan.

– Den första reaktionen var ändå förvåning. Det var väldigt oväntat, säger han.

Alexander Jäätmaa har varit i kontakt med folk på plats i Myanmar som även de påpekar att Myanmar nu går bakåt. 

– Det är en stor ilska och frustration att landet på något sätt går tillbaka och att militärerna tar sig de här friheterna igen, berättar han.

Ami Hedenborg, pressansvarig på Amnesty som deltog i samma samtal menade att kuppen förvånar.

– Det är ju så att militären redan har en enorm makt, så det är förvånande av den anledningen också, säger hon.

Amnesty har i en lång rad uttalanden och rapporter kritiserat både militären och den civila ledningen under Aung San Suu Kyi. Organisationen har också pekat ut enskilda militärer som ansvariga och förespråkat sanktioner. 

Varför militären väljer att genomföra en kupp på det här sättet, när de sitter på en så stor reell makt redan är ett frågetecken.

– Det är väl det alla frågar sig nu och jag har inget bra svar på varför man valt en så drastisk metod, säger Alexander Jäätmaa.

Lyssna på hela samtalet ”Statskupp i Myanmar – vad händer nu?” som Blankspot arrangerade på Clubhouse här

Toppbild: Montage/Anagoria