Nyheter om ,

Spänt på gränsen mellan Sudan och Etiopien

Enligt sudanesiska myndigheter dödades minst fem kvinnor nyligen i en gränsattack av etiopiska regeringsstödda miliser och att de kommer nu att använda alla "tillgängliga medel" när de svarar på attacken.

Men spänningarna mellan de två länderna har sjudit länge över den omtvistade Al-Fashqa-regionen, som ligger på den sudanesiska sidan av den omtvistade gränsen. 

På onsdagen eskalerade situationen ytterligare efter att sudaneserna anklagade etiopiskt flyg för att kränka Sudans luftrum. 

Under onsdagen talade presidenten för det övergångsregeringen och befälhavaren för Sudans väpnade styrkor, generallöjtnant Abdul-Fattah Al-Burhan till soldater stationerade vid gränsen. 

– Hur länge måste vi ha tålamod? Allt har en gräns och denna situation har överskridit den gränsen. Detta är vårt land och vi är alla villiga att dö här för detta land, ska han ha sagt enligt CNN.

Uttalanden är det senaste i en rad alltmer aggressiva uttalanden mellan de bägge ländernas ledning. 

Det etiopiska utrikesdepartementets talesman Dina Mufti berättade för journalister i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba på tisdagen att Sudan försökte ”eskalera situationen.”

– Hur länge kommer Etiopien att fortsätta försöka lösa problemen med diplomati? Det finns inget som inte har någon gräns. Allt har en gräns, sa Mufti. 

En etiopisk militär talesman sa till nyhetsbyrån AFP att han inte hade någon ”konkret information” om Sudans anklagelser och att situationen vid gränsen var ”normal” på onsdagen. 

Under veckan kom också rapporter om att en massaker på civila ska ha skett längs gränsen. Enligt Ethiopian Human Rights Commission, som står nära regeringen, så har över 80 människor dödats i en massaker i går i regionen Benishangul-Gumuz vid ett samhälle som heter Daletti.

Det ska ha skett tidigt på morgonen och dödsoffren är i åldrarna två år till 45 år, enligt kommissionens talesman Aaron Maasho.

Benishangul-Gumuz, som ligger relativt nära det konflikthärjade regionen Tigray, har de senaste åren varit skådeplats för våldsamma sammandrabbningar mellan olika etniska grupper.

Den etiopiska regeringen har sedan november bedrivit en militär kampanj i Tigrayregionen som gränsar till Sudan. Många bedömare fruktar nu att konflikten ska eskalera och ytterligare destabilisera regionen. 

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har i under hösten vid flera tillfällen diskuterat konflikten i Tigrayprovinsen med den sudanesiske kollegan Abdalla Hamdok.

Omkring 50 000 flyktingar har flytt till Sudan från Tigray under den etiopiska arméns offensiv.

Enligt Abiy uttryckte Hamdok när de setts sitt stöd för den militära insatsen. Det gick stick i stäv med hans initiala uppmaning om förhandlingar med utbrytarrepubliken Tigrays styrande TPLF, samt hans krav på afrikansk medling i konflikten.

Även det etiopiska dammprojektet, på den Blå Nilen två mil från den sudanesiska gränsen har oroat Sudan, vars vattenförsörjning till stor del är beroende av vatten från Nilen. 

Trots grannländernas farhågor så har Etiopien fortsatt att bygga. En färdig damm skulle innebära en massiv ökning av landets elproduktion, samt innebära ett stort ekonomiskt lyft. Framför allt för Egypten är detta en enorm fråga men också för Sudan.

Landet är beroende av vatten från Nilen och är rädda för vad som ska hända med vattentillgången. Egypten har tidigare sagt att de är beredda att göra vad som helst för att stoppa Etiopien från att fylla dammen. Egypten har även sagt att de kan använda militära medel.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.