Nyheter om

Sorg i Eritrea efter rapparen Nipsey Hussles död

Rapparen Nipsey Hussle har skjutits till döds i Los Angeles i USA. Enligt den lokala polisen skadades även två andra i samband med skjutningen.

Flera stora artister delade med sig av sin sorg i sociala medier efter beskedet. ”Jag är så ledsen just nu, jag kommer att tänka på de bra stunderna vi har haft”, skrev Snoop Dogg på Instagram. Tillsammans gästade de låten Do the damn thang, av Da YoungFellaz.

Även stjärnor som Drake, John Legend, Pharrell Williams och Rihanna sörjde rapparen i sociala medier: ”Jag är skakad i själen. Jag är så ledsen att det här har hänt dig”, skriver Rihanna på Instagram.

Men tusentals kilometer från Los Angeles i Asmara var också twitter fyllt med hyllningar till rapparen. Hans far flydde Eritrea under kriget och Nipsey Hussle, eller Ermias Asghedom som han egentligen hette växte upp i USA.

Under två resor tillbaka till Eritrea, först som 18-åring och senast i mars 2018 så besökte han släktingar och familjens vänner. Han träffade då också Eritreas president och gjorde en längre intervju med landets informationsministerium om livet i Los Angeles, gängvåld och musik.

– Jag är här för att återknyta kontakterna med min familj, farmor, kusiner och andra sa Hussle under intervjun.

Han tryckte också på att han inspirerades av landet långa kamp för sin självständighet som en “underdog”.Under sitt besök var han även runt på förskolor och textilfabriker.

Efter hans bortgång har både landets ministrar och journalisterna på den eritreanska statstelevisionen twittrat uppskattande om hans arbete. Nipsey Hussles album Victory lap, som släpptes i februari 2018, Grammy-nominerades i kategorin bästa rap-album.

Foto: Andrew Farquhar.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.