Analys om

Sommarutblickar – replikväxlingar kring Azerbajdzjan och motståndet mot näthatet

En summering av vad redaktionen lagt blickarna på de senaste veckorna.

Blankspot går ner i tempo under sommaren. Åtminstone av det vi arbetar med som löpande publiceras på sajten. Däremot jobbar vi i kulisserna bland annat med att följa migrantarbetarnas villkor i Qatar. Men mer om detta till hösten. Men läs gärna vårens första artiklar i vår nya kategori “sport”.

Det tillsammans med vårt fortsatta arbete med att analysera pandemins påverkan på demokratin är våra två stora satsningar till hösten.

Vi kommer också höra av oss till er för att lyssna in mer på era önskemål kring Blankspot. Vi ser mycket framemot att fånga upp fler av era idéer.

Men nu över till det vi lagt blickarna på de senaste veckorna.

Under sommaren dyker det ofta upp saker som i grunden skulle behöva diskuteras mer. Så känner jag inför det norska lagförslaget om att influencers ska märka sina inlägg när de manipulerat eller retuscherat bilderna. Men det verkar gå lite under radarn även i Norge och det är lätt att tänka “ja men toppen då kan vi kanske få lite mer sunda kroppsnormer i det offentliga”.

Själv undrar jag om det är solsting som gör att många verkar gilla tankarna så på mer lagstiftning. I min analys av det norska lagförslaget blir det tydligt att jag inte riktigt håller med de influencers som välkomnar detta lagförslag.

Glädjande nyheter som rör metadata och märkning av innehåll på nätet är hur 150 lagar gällande sexuella övergrepp mot barn med ny teknik kan göra det lättare för fler länder att arbeta tillsammans. Läs mer om hur metadata kan användas i kampen mot sexuella övergrepp mot barn.

Förra veckan genomförde Trump än en gång ett klassiskt PR-knep från sin golfklubb. Han stämmer nu Google, Twitter och Facebook.

Utspelet om stämningen mot ”Big Tech” följdes senare upp i en opinionstext hos Wall Street Journal där Donald Trump bland annat skriver att han vill ”återställa yttrandefriheten för mig själv och för varje amerikan” och därför stämmer dem för att bryta mot första tillägget till den amerikanska konstitutionen.

Hans resonemang kretsar kring nätjättarnas enorma makt och problemet med hur de ”diskriminerar idéer” och ”blockerar aggressivt det fria flödet av information som vår demokrati är beroende av”.

De sociala medieplattformarnas offentliga arenor jämförs med den betydelse som torgmöten, tidningar och tv haft för demokratin och han kritiserar nätjättarna för hur de ”manipulerar och kontrollerar själva den politiska debatten” och menar att de konservativa missgynnas. Det är dock en intressant stämning som också adresserar den heta potatisen om den osunda maktposition som ett fåtal bolag fått.

Mer om detta i min analys av Trumps senaste PR-knep.

Vårt nyhetsbrev innehåller bland annat ett replikväxle mellan Azerbajdzjans ambassadör Zaur Ahmadov och Blankspots egen Rasmus Canbäck. Zaur Ahmadov ger sin replik på artikeln ”Att krigsfångar från Armenien byts mot en minkarta är inget att fira” och menar att den är vilseledande utifrån flera aspekter. “Den snedvrider bakgrunden till den tidigare konflikten och undviker att nämna Armeniens ockupation av cirka 20 procent av det internationellt erkända territoriet i Azerbajdzjan, inklusive före detta Nagorno-Karabach-regionen och sju angränsande distrikt.”

Rasmus Canbäck ger sin slutreplik och inleder med att konstatera “att få en replik från en officiell statsman visar på vilken spänning det finns i att bevaka konflikten Nagorno-Karabach”, läs hela svaret från Rasmus här.

Rasmus Canbäck har också intervjuat freds- och konfliktforskaren Vahagn Avedian om vad valreslutatet i Armenien innebär.

I vår bevakning av VM i Qatar berättar vi om den kenyanske aktivisten Malcolm Bidali som skrivit om migrantarbetarnas situation i Qatar sedan 2018 och greps i början av maj men släpptes fyra veckor senare. Däremot har ett åtal väckts mot Bidali som vid dom kan leda till ett fängelsestraff på tio år. Linnea Bergqvist ger bakgrunden till hans gripande i väntan på domslut.

Ett annat stort fotbollsevenemang är avslutat. Än en gång har problemet med näthat och rasism inom fotboll exponerats efter slutsignalen i EM i fotboll. Samtidigt är reaktionerna som hyllar fotbollen, lagandan och prestationerna så många fler.

Läs min längre analys i en fråga som ofta upprepar historien. Det är inte länge sedan vi skrev om liknande händelser. Då om svenske landslagsspelaren Jimmy Durmaz i samband med VM 2018 eller om den engelska bojkotten mot sociala medier i våras.

Under sommaren utkommer nyhetsbrevet var tredje vecka och här följer därför de dagboksinlägg som utvisade Mohammad skrivit från Afghanistan under perioden.

Vecka 23 skriver han om att “inte alla tror att talibanerna tar över när USA drar sig ur. “Det är inte bara i Kabul som oron är stor inför att talibanerna steg för steg återtar kontrollen i Afghanistan. USA:s särskilda sändebud för fred i Afghanistan, Zalmai Khalilzad, försökte i förra veckan att lugna de amerikanska senatorerna.”

Vecka 24 tar Mohammad upp de omfattande attackerna mot elnätet som har mörklagt staden. “Under det senaste halvåret har 30-tal kraftverk och ett stort antal transformatorstationer förstörts i landet vilket lett till omfattande elbrist i huvudstaden. Det drabbar inte bara medborgarna utan får stora effekter för landets industri.”

I dagsboksinlägget från vecka 25 märks en allt större oro för att talibanerna närmar sig. “Situationen i Kabul blir allt mer spänd och nu angrips både elnätet och mobilmasterna” skriver Mohammad.

I går berättade han också att han nu flyr från Kabul. Han skriver följande i sin dagbok: “Klockan har slagit 17.46 och jag sitter på flygplatsen i Kabul och skriver denna text gråtande. Som så många andra – som kan – tvingas jag nu lämna Afghanistan eftersom jag inte är säker här längre.” Läs mer här om Mohammads beslut och hur de senaste veckorna varit.

***

Trevlig helgläsning och dela gärna vidare det som intresserade dig extra mycket.

Det är verkligen det bästa sättet för att ännu fler ska hitta till Blankspot. Vi vill påminna om att vi är annonsfria och att sajten är öppen för alla att läsa. Inga betalväggar men vi tror att de som har råd vill prenumerera för att därmed bidra till produktionen av vår journalistik.

Här kan du stödja oss med en prenumeration välj mellan 70 kronor per månad eller 599 kronor per år.

Utan er som är betalande prenumeranter skulle det inte finnas något att läsa. Ju fler vi är desto fler journalister och därmed fler reportage.

Om du i realtid vill hålla koll på när vi publicerar något nytt och inte vill vänta på nyhetsbrevet om tre veckor så prenumerera gärna på nyhetsnotiser. På sajten kan du tacka ja till det via de flesta webbläsare och då får du en notis när vi publicerat något nytt.

Nu önskar vi er en riktigt härlig sommar!

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.