Blankspot om

Sommarutblickar – från Kabuls fall till frågan om de fullvaccinerades förmåner

En specialutgåva med utblickar samlade under sommaren.

När detta skrivs så faller Kabul. För er som följer utvecklingen i landet kommer det inte som en överraskning. Via reportage på plats under åren och dagboken från Mohamed har vi också kunnat berätta om det allt sämre säkerhetsläget. I reportage och artiklar och också de utvisade varnat för vad som väntar dem vid ett tillbakaskickande. 

Migrationsverket beslutade den 16 juli att man på grund av det försämrade säkerhetsläget skulle stoppa ut- och avvisningar till Afghanistan. Även Finland, Tyskland, Danmark och Nederländerna har senare fattat samma beslut. Ett av de få länder i Europa som så sent som i helgen fortfarande diskuterade hur avvisningar skulle kunna verkställas till Afghanistan är Österrike.

Det var den österrikiska inrikesministern Karl Nehammer från konservativa Folkpartiet, ÖVP, som höll fast vid att utvisningar till Afghanistan skulle genomföras. Trots att deporteringar inte ens är realistiska under de nuvarande förhållandena och starkt kritiserats av människorättsexperter. Deportationsflyg organiseras vanligtvis genom EU -byrån Frontex men nu när alltså de flesta EU -länder har avbrutit utvisningarna till Afghanistan överväger det österrikiska inrikesministeriet (BMI) att organisera egna nationella charterflyg. Argumentet för utvisningar enligt Nehammar är att ett generellt förbud mot utvisning skulle leda till “illegal migration” och enbart spela i människosmugglarnas händer skriver tidningen Kurier.

De rapporterar också att Österrike planerar en konferens med grannländerna Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan i september. Syftet enligt den österrikiska inrikesministern är att förhindra lidande och hjälpa på plats.

Utvisade Mohammed som har skrivit sin prisbelönade dagbok från vardagen i Kabul för Blankspot hann fly vidare till Turkiet. Vi kan nu följa honom på plats i Turkiet och i de fyra senaste veckornas inlägg kan vi följa honom från det allra första mötet med turkisk polis till den fortsatta svåra jakt på boende och en framtid som han går igenom nu.

Han skriver också om en flykt som någon annan berättat om för honom. I veckans dagbok skriver han om sina egna tankar om Afghanistan och det som sker där nu. ”Mitt land är i dag ett land där ingen förbarmar sig över någon. Det är som om alla blivit rovdjur. Ingen känner sig säker. Ingen lever i fred. Oskyldiga barn döms till döden och varje brott som äger rum sker ostraffat.”

Under hösten kommer vi att fortsätta bevakningen av hur det går för de utvisade i landet och den debatt som nu kommer följa kring de som ännu inte utvisats men som är kvar i Sverige. 

Om ni inte gör det redan så kan vi rekommendera att följa Magda Gads rapportering för Expressen på plats i Kabul och tipsa om att hon i veckan även lanserat podden “Magdas dagbok”.

**

I Europa och övriga delar i västvärlden växer sig allt fler röster starka för att samhällen ska var mer tillgängligt för de som är fullvaccinerade och begränsas för de som inte är vaccinerade. Vi skriver om fler krav på obligatoriska vaccineringar i olika länder och diskussionen om huruvida fullvaccinerade ska kunna slippa restriktioner. Detta är en fråga som blir alltmer aktuell i takt med att den fjärde vågen av pandemin pågår och samhällen är uppdelade i vaccinerade och de som inte är.

Allt fler länder har infört så kallade ”hälsopass” som ger tillgång till offentliga miljöer som restauranger, nattklubbar, konserter och museum. Med en vaccination eller ett bevis för genomgången infektion och antikroppar öppnar sig fler dörrar och kan bidra till en snabbare återgång till mer av en vanlig vardag. Men reaktionerna mot att tvingas till vaccinering märks också allt mer.


I USA väcks allt starkare kritik mot nätjättarnas roll för att bidra till spridningen av desinformation och konspirationsteorier om vaccinering som blivit allt mer politiserad under sommaren. I en ny rapport pekas 12 profilerade nätaktiva anti-vaxxers ut som genom sitt stora antal följare, den stora andelen av anti-vaxx innehåll de delar och för sin snabba tillväxt de senaste två månaderna står för 65 procent av anti-vaccinrelaterat innehåll på Facebook och Twitter.

Vi har också rapporterat under sommaren om Frankrikes nya kulturpass. En digital plånbok för alla franska medborgare det år men fyller 18 år som ska väcka lusten för såväl nya kulturupplevelser som liv i den franska kultursektorn efter månader av nedstängningar.

I skuggan av Afghanistan har också TDF ryckt fram i Etiopien. Eldupphöret som Etiopiens ambassadör i Sverige berättade om i en skriftlig intervju med Blankspot är numera historia.

I intervjun berättar ambassadören också om hur han ser på kriget i Tigray, valet i juni, dammbygget och landets framtid. På twitter har TPLF:s politiska ledning uppgett att målet är att gå till Addis Abeba något som det officiella Etiopien kommer göra allt för att stoppa. Hösten kommer att innebära ett extra fokus på utvecklingen i norra Etiopien.

**

Med detta önskar vi er en härlig augustivecka och glöm inte att dela vidare det som intresserade dig extra mycket.
Det hjälper fler att hitta till Blankspot. Vi är annonsfria och håller sajten öppen för alla att läsa. Vi har inga betalväggar men vi hoppas att de som har råd vill prenumerera för att därmed bidra till produktionen av vår journalistik.

Jag vill prenumerera!

Läs våra köpvillkor vid beställning.

Här kan du stödja oss med en prenumeration som kostar 70 kronor per månad eller 599 kronor per år.

Utan de som är betalande prenumeranter skulle det inte finnas något att läsa!

Om du i realtid vill hålla koll på när vi publicerar något nytt och inte vill vänta på nästa nyhetsbrev så prenumerera gärna på nyhetsnotiser. På sajten kan du tacka ja till det via de flesta webbläsare och då får du en notis när vi publicerat något nytt.

Vi hörs om en vecka igen och tipsa oss gärna om saker du hoppas vi kan bevaka under hösten!

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.