Nyheter om

Somalisk journalist död efter självmordsattack

En somalisk tv-journalist blev idag det 62 offret sedan 1992. Det krigshärjade landet är ett av de farligaste att arbeta i för journalister.

Den somaliska tv-reportern Abdullahi Osman Moalim dog igår från skadorna efter en självmordsattack mot ett kafé i staden Beldweyne, uppger pressfrihetsorganisationen CPJ.

Abdullahi jobbade på den privata radiostationen Codka Hiiraan och även för den statsägda kanalen Jubbaland TV. Han satt tillsammans med andra journalister och väntade på ett café inför en presskonferens med guvernören för Hiiraan regionen, när attacken ägde rum. Vid attacken fick han splitter i huvudet.

 Två andra journalister, som arbetar för samma radiostation, skadades också under attacken.

– Mordet på Abdullahi Osman Moalim och skadorna hos de två andra kollegorna, visar att Somalia fortfarande är en extremt farlig miljö för journalister, sa CPJ:s talesperson för Afrika Angela Quintal.

Den terroriststämplade organisationen Al Shabaab har i ett uttalande tagit på sig attacken. Sedan 1992 har 62 journalister mördats i Somalia, många i liknande självmordsattacker, vilket gör landet till ett av de farligaste för journalister att verka i.

– Vi uppmanar myndigheterna att göra allt i sin kraft för att undersöka attacken och få ett slut på våldscykeln, sa Angela Quintal.

Den amerikanska ambassaden i Somalia sa i ett uttalande att de hyllade de som valt journalistiken som yrke i landet, trots de stora riskerna.